کد درس: 2010501
هدف کلی: ایران و تمدن اسلامی
عنوان جزئی: همه مسلمانان برادرند
مدت زمان: 60 دقیقه​​​​​​​
ثبت گزارش

وجه بیان:
همواره وحدت اسلامی و برادری دینی مورد توجه اسلام بوده است، اما اکثر مشکلات جهانِ اسلام ناشی از تفرقه‌هایی است که میان مسلمانان جهان وجود دارد. در واقع اتحاد و همبستگی ملل و جوامع اسلامی از ضروری‌ترین نیازهای مسلمانان می‌دانند.
با شناخت مفهوم وحدت و اتحاد مسلمین در عین وجود اختلافات مذهبی (شیعه، سنی، اسماعیلیه، شش امامی و ...)، فراگیران می‌آموزند که برای ایجاد تمدن عظیم اسلامی باید همچون آیت‌الله بروجردی و امام خمینی (ره) که در این مسیر اقدامات اساسی و مؤثر انجام داده‌اند، در ایجاد وحدت و اخوت مسلمین تلاش کنند.

​​​​​​​

هدف شناختی:
با تعریف و هدف وحدت اسلامی آشنا می‌شود.
با مسئله اتحاد مسلمین در آیات قرآن کریم آشنا می‌شود.
با برخی از اقدامات عملی آیت‌الله بروجردی و امام خمینی (ره) و آیت‌الله خامنه‌ای در راستای اتحاد مسلمین آشنا می‌شود.

​​​​​​​
هدف عاطفی:
نسبت به اتحاد بین مسلمین علاقه‌مند می‌شود.
انگیزه پیدا می‌کند تا برای ایجاد اتحاد میان مسلمانان تلاش کند.


هدف رفتاری:
در صورت برخورد با پیروان مذاهب دیگر، نقاط مشترک را مبنای نزدیکی گذاشته و برای وحدت می‌کوشد.
از رفتارهای تفرقه‌آمیز پرهیز کرده و با آن مقابله می‌کند.
به مناسبات جمهوری اسلامی که مبنای وحدت دارند مانند روز قدس و حج و ... اهتمام می‌ورزد.


جملات کلیدی:
قرآن کریم: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُمْ؛ به حقیقت مؤمنان همه برادر یکدیگرند پس همیشه بین برادران ایمانی خود صلح دهید و خداترس و پرهیزکار باشید، باشد که مورد لطف و رحمت الهی گردید». (حجرات – 10)

قرآن کریم: «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا ...» (آلعمران – 103)

قرآن کریم: « وَأَطِیعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِیحُکُمْ ۖ وَاصْبِرُوا ۚ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِینَ؛ و همه پیرو فرمان خدا و رسول باشید و هرگز راه اختلاف و تنازع نپویید که در اثر تفرقه ترسناک و ضعیف شده و قدرت و عظمت شما نابود خواهد شد، بلکه همه باید یکدل، پایدار و صبور باشید، که خدا همیشه با صابران است». (انفال – 46)

قرآن کریم: « وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ؛ شما هرگز سستی نکنید و (از فوت متاع دنیا) اندوهناک نشوید، زیرا شما فیروزمندترین و بلندترین ملل دنیایید اگر در ایمان ثابت قدم باشید». (آل‌عمران – 139)

امام خمینی (ره): «روز قدس روز اسلام است». (صحیفه امام؛ ج ۹، ص ۲۷۷)

مقام معظم رهبری: «وجود نبیّ مکرّم اسلام (ص)، بزرگ‌ترین مایه وحدت در همه ادوار اسلامی بوده است و امروز هم می‌تواند باشد. توصیه ما به همه مسلمانان عالم این است که روی ابعاد شخصیت پیامبر و زندگی و سیره و اخلاق آن حضرت و تعالیمی که از آن بزرگوار مأثور و منصوص است، کار زیادی بشود». (بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم مورخ 24/07/1368 به آدرسhttps://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=2204)

​​
کلیدواژه:
الغدیر و وحدت اسلامی ▪ اتحاد مسلمین ▪ اقدامات عملی آیت‌الله بروجردی و امام L و آیت‌الله خامنه‌ای برای وحدت مسلمین وحدت استراتژیک ▪ پیامبر (ص)
​​​​​​​​​​​​​​
​​​​​​​سؤالاتی که ارائه این عنوان به آن‌ها پاسخ می‌دهد:
​​​​​​​
وحدت اسلامی چیست و چه هدفی دارد؟
دیدگاه قرآن نسبت به مسئله وحدت بین مسلمانان چیست؟
آیت‌الله بروجردی و امام خمینی (ره) و آیت‌الله خامنه‌ای در راستای وحدت مسلمین اقدامات عملی داشته‌اند؟

اهـــداف درس

ورود به بحث:
پرسش درباره سؤالات کلیدی طرح درس
خواندن داستان‌های در ظله بنی ساعده (40) و دو همکار (51) از کتاب داستان راستان
خواندن داستان فاصله‌ای به باریکی یک خط (ص 68-71) از کتاب یک آسمان سلام
زمان و مکان پیشنهادی: 
مربیان عزیز می‌توانند زمان‌ها (اعیاد، وفیات و مناسبت‌های ملی) و مکان‌های خاصی (مانند حرم‌های ائمه و امامزادگان، گلزار شهدا و ...) را با توجه‌ به محتوای درس، غیر از فضای همیشگی جلسه در نظر بگیرند.
میلاد حضرت رسول (ص)
هفته وحدت 
ایام حج
روز قدس


روش های درس

​​منابـع پیشنهادی

توضیحات سودمنـد

لازم به ذکر است که می‌توان از موضوعاتی که در این بخش به‌صورت مختصر بیان شده‌اند، استفاده کرد. برای انجام این مهم می‌توان از منابع پیشنهادی در خصوص آن‌ها مطالعه کرد.

- تفاوت وحدت اسلامی با وحدت مذهبی، تفاوت میان حزب واحد و جبهه واحد (وحدت استراتژیک یا وحدت تاکتیکی)
- اتحاد مسلمین یعنی متشکل شدن مسلمین در یک صف در برابر دشمنان مشترک
- مشترکات مسلمین از قبیل خدای واحد، پیامبر (ره)، قبله، احکام                   
- اتحاد مسلمین در آیات قرآن کریم
- دامن زدن به اختلافات شیعه و سنی توانسته است زمینه‌ساز ظهور تفکرات افراطی مذهبی شود (ظهور داعش)
- حج، وحدت‌بخش‌ترین رفتار واجب اسلامی
- بیهوده دانستن بحث در خصوص مسئله خلافت برای جامعه اسلامی امروز توسط آیت‌الله بروجردی و توصیه ایشان به عالمان شیعه
- نامه‌نگاری و روابط دوستانه بین آیت‌الله بروجردی (زعیم روحانی شیعه) و شیخ عبدالمجید سلیم و شیخ محمود شلتوت (مفتی حاضر و رئیس جامع الازهر)
- فرستادن نماینده به مصر در مرکز علمای اهل سنت یعنی الازهر مصر
- فتوای تاریخی مفتی سنی برای اولین بار مبنی بر رسمیت شناخته شدن شیعه تحت تأثیر اقدامات و فعالیت‌های آیت‌الله بروجردی
داستان منع آیت‌الله بروجردی از اهانت به خلفا، منع توهین به مقدسات اهل‌سنت توسط آیت‌الله خامنه‌ای (اهانت به خلفا و محترمین اهل سنت حرام است)
_ اعلام روز جهانی قدس به عنوان سمبلی از اتحاد همه مسلمین برای مقابله با دشمن مشترک و دیرینه‌شان یعنی صهیونیزم جهانی توسط امام خمینی (ره)
برگزاری هفته وحدت در ایام 12 ربیع‌الاول تا 17 ربیع‌الاول هر سال
_ آیت‌الله بروجردی در درس خارج فقه خود در بعضی از مواقع، ‌فتواهای علمای عامه را بیان می‌کردند و می‌فرمودند: سیر تاریخ فقه اسلامی با مطالعه در فتواهای عامه روشن‌تر می‌شود. به همین منظور آقا شیخ محمدتقی قمی را به مصر فرستادند تا به عنوان یک عالم شیعه‌ ارجح علمای دارالتقریب حضور داشته باشد و نماینده آیت‌الله در مرکز علمای اهل‌سنت یعنی الازهر مصر بود و با رؤسای الازهر تماس داشت و نامه‌ها مبادله می‌کرد. در اثر فعالیت‌ها و اقدامات آیت‌الله بود که شیخ شلتوت در یک فتوای تاریخی اعلام کرد:‌ "اگر کسی پیرو مذهب خمسه از جمله شیعه باشد،‌ شخص مسلمان می‌تواند در فروع به هریک از آنان رجوع کند."
- با این فتوا مذاهب شیعه برای اولین بار از طرف یک عالم سنی به رسمیت شناخته شد و در دانشگاه الازهر کرسی تدریس مستقل برای آن در نظر گرفته شد.
- آیت‌الله بروجردی یک روز در جلسه حدیث حضور یافت و فرمود: «کسی کتابی نوشته و تا توانسته به خلفا بد گفته است نام من را هم در آغاز کتاب برده است، من دستور دادم تمام جلدهای آن کتاب را جمع کنند. ما در چه زمانی زندگی می‌کنیم؟ این حرف‌ها چه فایده‌ای دارد جز ضرر و ایجاد عداوت؟»
​​​​​- توصیه آیت‌الله بروجردی به عالمان شیعه: مسئله خلافت امروز نیاز مسلمانان نیست که باهم دعوا بکنیم، هر که بود امروز چه نتیجه‌ای به حال مسلمین دارد؟ آنچه امروز به حال مسلمین مفید است این است که بدانند احکام را از چه مآخذی اخذ بکنند.
از راهکارهای مهم همبستگی، پرداختن به مسائل و پرهیز از امور تفرقه‌افکن است. امام (ره) به مصالح امت اسلامی همواره توجه می‌کرد و از حرکاتی که فایده‌ای جز ایجاد تفرقه در صفوف مسلمانان ندارد به‌شدت پرهیز می‌نمود. یکی از اموری که امروزه برخی از عوامل تفرقه‌افکن خارجی در جوامع اسلامی دامن می‌زنند و عده‌ای از بی‌خبران داخلی نیز آن را تکرار می‌کنند، مسئله خلافت و ولایت امیرالمؤمنین(ع) است. امام در یکی از سخنانشان می‌فرمایند: «امروز سر خلافت امیرالمؤمنین(ع) اختلاف کردن، خیانت به اسلام است» (صحیفه امام، ج18، ص481).

​​​​​​​