وجه بیان:
ائمه اطهار (ع) بهسان دژی مستحکم و استوار در مقابل آفات و مضرات این دنیا، یکی از دو یادگار مهم پیامبر اکرم (ص) و نعمتهای خداوند منان در این دنیا میباشند. دوستی و پذیرفتن ولایت ائمه اطهار (ع) و مقابله صحیح با دشمنان ایشان از مهمترین معیارهای پذیرش اعمال از جانب خداوند میباشد. در این طرح درس سعی میشود تا در حد لازم به مسئله تولی ائمه اطهار و تبری از دشمنان ایشان و تأثیرات آن در سبک زندگی فراگیران، پرداخته شود.
هدف شناختی:
با مصادیق دوستی و دشمنی با ائمه اطهار (ع) آشنا میشود.
اهمیت کسب ولایت و رضایت ائمه اطهار (ع) را درک میکند.
اهمیت قرائت زیاراتی چون زیارت عاشورا، جامعه کبیره و... را میفهمد.
با مفاهیم و مصادیق عبارتهایی در زیارت عاشورا و زیارت جامعه کبیره بهطور کامل آشنا میشود:
1. انی سلم لمن سالمکم...
2. اللهم الجعل محیا...
3. اللهم العن اول ظالم...
4. فالراغب عنکم مارق...
هدف عاطفی:
در مواقع لغزش و اشتباه در برابر خداوند و ائمه اطهار (ع) احساس شرم میکند.
برای کسب رضایت خداوند به جلب رضایت ائمه اطهار (ع) اهمیت میدهد.
با دوستان ائمه اطهار (ع) دوست و از دشمنان ایشان منزجر میشود.
به خواندن دعاهایی چون زیارت عاشورا، جامعه کبیره و ... علاقهمند میشود.
هدف رفتاری:
درباره مصادیق تولی و تبری و کسب رضایت ائمه اطهار (ع) مطالعه میکند.
سعی میکند تا در اعمال و رفتارش هموار کسب رضایت ائمه اطهار (ع) را شرط قرار دهد.
سعی میکند تا خودش را از دشمنان ائمه اطهار (ع) جدا و متفاوت سازد.
سعی میکند تا در حد توانش دوستان و دشمنان راستین ائمه اطهار (ع) را به دیگران بشناساند.
جملات کلیدی:
قرآن کریم:«لا تَجِدُ قَوماً یؤمِنونَ بِاللّهِ وَالیومِ الآخِرِ یوادّون مَن حادَّ اللّه و رسولَهُ وَلو کانوُا أبائَهُم وَ اَبنائَهُم اَو اِخوانَهُم اَو عَشِیرتَهُم أولئِک کتَبَ فی قلوبِهِم الایمانَ و اَیدهُم برُوحٍ مِنه وَ یدخِلُهُم جنّاتٍ تَجری مِن تَحتِهَا الاَنهارُ خالِدینَ فِیها رَضِی اللّهُ عَنهُم وَ رَضُوا عَنه اولئِک حِزبُ اللّهِ اَلا اِنَّ حِزبَ اللّهِ هم المُفلِحُون؛ هیچ قومی را که ایمان به خدا و روز رستاخیز دارند نمییابی که با دشمنان خدا و رسولش دوستی کنند؛ هر چند پدران یا فرزندان یا برادران یا خویشاوندانشان باشند؛ آنان کسانی هستند که خدا ایمان را بر صفحه دلهایشان نوشته و با روحی از ناحیه خودش آنها را تقویت فرموده و آنها را در باغهایی از بهشت وارد میکند که نهرها از زیر (درختانش) جاری است جاودانه در آن میمانند؛ خدا از آنها خشنود است و آنان (نیز) از خدا خشنودند. آنها «حزب اللّه»اند (واقعاً) و «حزب اللّه» پیروز و رستگارند». (مجادله – 22)
حضرت رسول اکرم (ص): «مَن سَرَّهُ أَن یَجْمَعاللهُ لَهُ الخَیرَ کُلَّه فَلیُوالِ عَلیّاً بَعدیِ وَ لْیُوالِ اَولیاءَهُ وَلْیُعادِ اَعداءَه؛ هر کس دوست دارد که خداوند هر چه خیر است نصیب او گرداند، بعد از من به وَلای علی (ع) تمسک جوید، دوستانش را دوست و دشمنانش را دشمن بدارد». (بحار، ج ٢٧، ص ٥٥)
امیرالمؤمنین (ع) : «لَا یَجْتَمِعُ حُبُّنَا وَ حُبُّ عَدُوِّنَا فِی جَوْفِ إِنْسَانٍ- إِنَّ اللَّهَ لَمْ یَجْعَلْ لِرَجُلٍ مِنْ قَلْبَیْنِ فِی جَوْفِهِ- فَیُحِبُّ هَذَا وَ یُبْغِضُ هَذَا؛ دوستی ما با دوستی دشمن ما در یک دل نمیگنجد، چراکه خداوند برای یک انسان دو تا دل قرار نداده است که با یکی دوستی کند و با دیگری دشمنی بدارد». (نورالثقلین، ج ٤، ص ٢٣٤)
امیرالمؤمنین (ع) : «لَو أَنَّ عَبْداً عَبَدَاللهَ اَلَْفَ سَنَۀٍ لایَقْبَلُ اللهُ مِنهُ حَتّی یَعرِفَ وِلایَتَنا اَهلَالبَیت؛ اگر بندهای هزار سال خدا را عبادت کند تا ولایت ما اهلبیت را نداشته باشد، خداوند از او نخواهد پذیرفت». (بحار، ج ٢٧، ص ١٩٦)
امام زینالعابدین (ع) : «مَن اَحبَّ اَعداءَنا فَقَد عادانا وَ نَحنُ مِنهُ بَراءٌ واللهُ عزَّ وجلَّ مِنهُ بَریءٌ؛ کسی که دشمنان ما را دوست بدارد با ما دشمنی کرده و ما از او بیزاریم و خداوند متعال نیز از او بیزار است». (بحار، ج ٢٧، ص ٦٠)
امام باقر (ع): «اِذا اَرَدتَ اَن تَعلَمَ اَنّ فِیک خَیراً فانظُر اِلی قَلبِک فَاِن کانَ یحِبُّ اَهلَ طاعَهِ اللّهِ و یبغِضُ اَهلَ معصیهِ ففیک خیرٌ واللّهُ یحِبّک وَ اِن کانَ یبغِضَ اَهلَ طاعَهِ اللّه وَ یحِبُّ اَهلَ مَعصِیهِ، فَلَیس فِیک خیرٌ واَللّهُ یبغِضُک وَاَلمَرءُ مَعَ مَن اَحَبّ؛ هرگاه بخواهی بدانی در تو خیر و نیکی وجود دارد یا نه؟ نگاهی به قلبت کن! اگر اهل اطاعت الهی را دوست میدارد و اهل معصیت را دشمن میشمرد، تو انسان خوبی هستی و خدا تو را دوست دارد و اگر اهل اطاعت الهی را دشمن و اهل معصیتش را دوست میدارد، نیکی در تو نیست و خدا تو را دشمن میدارد و انسان با کسی است که او را دوست میدارد». (وسائل الشّیعه، ج 16، ص 183)
امام صادق (ع): «کَذَبَ مَن زَعَمَ اَنَّهُ مِن شیَعتِنا وَ هُو مُتَمَسِّکٌ بِعُروۀِ غَیرِنا؛ دروغ میگوید آن کسی که ادّعا میکند شیعۀ ما است ولی از غیر ما پیروی میکند». (بحار، ج ٢، ص ٩٨)
امام موسی کاظم (ع): «طُوبی لِشیعَتِنا المُتَمَسِّکینَ بِحَبلِنا فِی غَیبَۀِ قائِمِنا (عَجَّلَ اللّهُ تَعالی فَرَجَه)، الثّابِتینَ عَلی مُوالاتِنا وَ البَراءَۀِ مِن أَعدائِنا اُولئِکَ مِنّا وَ نَحنُ مِنهُم؛ خوشا به حال شیعیان ما [که] در زمان غیبت قائم ما & که به ریسمان ما تمسّک جستهاند و بر موالات ما و بیزاری از دشمنان ما ثابتقدم ماندهاند. آنان از ما هستند و ما از ایشانیم». (اِعلام الوَری، ص ٤٠٧)
امام رضا (ع) : «کَمالُ الدّینِ وِلایَتُنا وَالبَراءَۀُ مِن عَدُوِّنا؛ کمال دین، در ولایت ما و بیزاری از دشمنان ماست». (بحار، ج ٢٧، ص ٥٨)
امام رضا (ع): «شیعتُنا المُسَلِّمونَ لِأَمرِنا اَلآخِذونَ بِقَولِنا اَلمُخالِفونَ لِأعدائِنا، فَمَن لم یَکُن کَذلِکَ فَلَیسَ مِنّا؛ شیعیان ما تسلیم أمر و ولایت ما هستند، به گفتۀ ما عمل میکنند و دشمنان ما را دشمن میدارند و در غیر این صورت پیرو ما نخواهند بود». (مُسندالامام الرضا(ع)، ج ١، ص ٢٣٥)
زیارت عاشورا: «بَرِئْتُ اِلَی اللَّهِ وَ اِلَیْکُمْ مِنْهُمْ وَ مِنْ اَشْیاعِهِمْ وَ اَتْباعِهِمْ وَ اَوْلِیاَّئِهِم؛ از قاتلین شما و از پیروان و دنبالروندگانشان و دوستانشان بهسوی خدا و شما بیزاری جویم».
زیارت عاشورا: «اِنّی سِلْمٌ لِمَنْ سالَمَکُمْ وَحَرْبٌ لِمَنْ حارَبَکُمْ وَ وَلِیُّ لِمَنْ والاکُمْ وَ عَدُوُّ لِمَنْ عاداکُمْ؛ من در صلح و سازشم با کسی که با شما در صلح است و در جنگم با کسی که با شما در جنگ است و دوستم با کسی که شما را دوست دارد و دشمنم با کسی که شما را دشمن دارد».
زیارت عاشورا: «اللَّهُمَّ اجْعَلْ مَحْیَایَ مَحْیَا محمد وَ آلِ محمد، وَ مَمَاتِی مَمَاتَ محمد وَ آلِ محمد؛ خدایا حیاتم را حیات محمد و خاندان محمد و مرگم را مرگ محمد و خاندان محمد قرار ده».
زیارت جامعه کبیره: «سَعِدَ مَنْ والاکُمْ، وَ هَلَکَ مَنْ عاداکُمْ، وَ خابَ مَنْ جَحَدَکُم، وَ ضَلَّ مَنْ فارَقَکُمْ، وَ فازَ مَنْ تَمَسَّکَ بِکُمْ، وَ أمِنَ مَنْ لَجَأَ إلَیْکُمْ، وَ سَلِمَ مَنْ صَدَّقَکُم وَ هُدِىَ مَنِ اعْتَصَمَ بِکُمْ. مَنِ اتَّبَعَکُم فَالْجَنَّۀُ مَأْواهُ وَ مَنْ خالَفَکُم فَالنّارُ مَثْواه؛ خوشبخت است، هر که شما را یارى کند؛ و هلاک است، هر که شما را دشمن دارد؛ و ناکام است، هر که انکارتان کند؛ و گم راه است، هر که از شما جدا شود؛ و رستگار است، هر که به شما در آویزد؛ و در امان مانَد، هر که به شما پناه آورد؛ و سالم مانَد، هر که تصدیقتان کند؛ و هدایت مىشود، هر که به شما بپیوندد. هر که از شما پیروى کند، بهشت، پناهگاه اوست؛ و هر که با شما مخالفت کند، آتش [دوزخ]، جایگاه اوست».
کلیدواژه:
تولی و تبری ▪ دوستان و دشمنان ائمه ▪ تولی و تبری در قرآن ▪ تولی و تبری در روایات و احادیث ▪ تولی و تبری در کلام امام خمینی ▪ تولی و تبری در کلام رهبری
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
مصادیق تولی و تبری چیست؟
کسب ولایت و رضایت ائمه اطهار (ع) چه اهمیتی دارد؟
قرائت زیارتهایی چون عاشور و جامعه کبیره چه اهمیتی دارد؟
فرازهایی چون: انی سلم لمن سالمکم...، اللهم الجعل محیا...، اللهم العن اول ظالم... و فالراغب عنکم مارق... چه معنا و مفهومی دارند؟