وجه بیان:
از یک منظر ادعیه را میتوان به دو بخش تقسیم نمود: یکی ادعیهای که مناجات هر فرد با خداست مانند دعای کمیل، خمسه عشر، مناجات شعبانیه و ... ؛ دیگر دعاهایی که ولایت و امامت در مضمون آنها مطرح است مانند دعای عهد، دعای الهی عظم البلاء ... .
اولیا و عرفا جایگاه دعای کمیل را در میان همه دعاها چون جایگاه انسان در میان همه موجودات میدانند، یعنی چنانکه انسان را اشرف خلایق به حساب میآورند، دعای کمیل را اشرف دعاها میشمارند و از آن تعبیر به انسان الادعیه میکنند.
این دعا با توجه به داشتن مضامین عالی و عاشقانه بین عابد و معبود و ثواب قرائتی که برای آن ذکر شده است مورد توجه علما و بزرگان قرار گرفته تا جایی که علامه مجلسی دعای کمیل را بهترینِ دعاها دانسته است و همچنین امام خمینی درباره این دعای ارزشمند میفرماید: دعای کمیل یک دعای عجیبی است، بسیار عجیب؛ بعض فقرات دعای کمیل از بشر عادی نمیتواند صادر بشود.
هدف شناختی:
با دعای کمیل و ثواب قرائت آن آشنا میشود.
با قرائت دعای کمیل محبوب حقیقی خود را که خداوند است، خواهد شناخت.
با جناب کمیل آشنایی پیدا میکند.
با فرازهای خاصی از دعای کمیل بهطور کامل آشنایی پیدا میکند
هدف عاطفی:
به محتوای دعای کمیل و قرائت آن علاقهمند میشود.
با قرائت دعای کمیل، سعی در ایجاد رابطهای بهتر از گذشته بین خود و خداوند میکند.
هدف رفتاری:
سعی میکند که بهصورت مستمر و مداوم، حداقل دعای کمیل را هر شب جمعه قرائت کند.
خود را همواره در محضر خداوند میبیند.
جملات کلیدی:
فرازی از دعای کمیل: «لا اِلهَ اِلاّ اَنْتَ سُبْحانَکَ وَ بِحَمْدِکَ ظَلَمْتُ نَفْسی وَ تَجَرَّأتُ بِجَهْلی وَ سَکَنْتُ اِلی قَدیمِ ذِکْرِکَ لی وَ مَنِّکَ عَلَیَّ؛ به خود ستم کردم و از روی نادانی جرئت نمودم و به یاد دیرینهات از من و بخششت بر من به آرامش نشستم».
فرازی از دعای کمیل: «اِلهی وَرَبّی مَنْ لی غَیْرُکَ اَسْئَلُهُ کَشْفَ ضُرّی وَالنَّظَرَ فی اَمْری؛ خدایا! پروردگارا! جز تو که را دارم؟ تا برطرف شدن ناراحتی و نظر لطف در کارم را از او درخواست کنم».
فرازی از دعای کمیل: «یا رَبِّ یا رَبِّ یا رَبِّ قَوِّ عَلی خِدْمَتِکَ جَوارِحی وَاشْدُدْ عَلَی الْعَزیمَۀِ جَوانِحی وَ هَبْ لِیَ الْجِدَّ فی خَشْیَتِکَ وَالدَّوامَ فِی الاْتِّصالِ بِخِدْمَتِکَ حَتّی اَسْرَحَ اِلَیْکَ فی مَیادینِ السّابِقینَ؛ ای پروردگارم! ای پروردگارم!رای پروردگارم! اعضایم را در راه خدمتت نیرو بخش و دلم را بر عزم و همّت محکم کن و کوشش در راستای پروایت و دوام در پیوستن به خدمتت را به من ارزانی دار تا به سویت برانم در میدانهای پیشتازان».
کلیدواژه:
دعای کمیل ▪ شرح دعای کمیل ▪ دعای کمیل در کلام بزرگان
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد
چه ثوابی برای قرائت دعای کمیل ذکر شده؟
محبوب حقیقی انسان کیست و راه شناخت آن کدام است؟
دعای کمیل از چه کسی نقل شده است؟
فرازهای خاصی از دعای کمیل و چرایی اهمیت آن را بگویید.