وجه بیان:
آشنایی با ضرورت و حقیقت دین یکی از موضوعات مبنایی و پر اهمیت در این گروه سنی است؛ لذا از مربیان عزیز خواهشمندیم که تمام سعی و تلاش خود را برای به ثمر رساندن این بحث بکار گیرند. چرا که این سؤال برای هر فرد متدین و جامعه متدین، سؤالی سرنوشتساز است که اگر به آن پاسخ صحیحی داده نشود، فراگیران در مواجهه با فرهنگِ علمزده دور از دین امروزی، از شناخت حقیقت دین باز میمانند.
در این طرح بحث تلاش داریم تا بر اساس سخنانی از شهید مطهری مانند «دین از نگاه قرآن و حدیث تعاریف مشخصی دارد و ما با آنها آشنا هستیم اما [آیا] این آدم باآنهمه ادعا و عقلگرایی هیچچیز درباره دین و جایگاه آن در زندگی انسان نگفته است؟ دانشمندان نظریاتی مختلفی درباره دین و منشأ آن تا کنون ارائه دادهاند و خیلی از آنها به این اصل که دین یک خواسته در نهاد بشری است اعتراف کردهاند. خیلیها هم دین را ناشی از مسائل دنیایی و سود بشر در بهکارگیری آن معرفی کردند» به بررسی برخی دیدگاههای موجود در خصوص گرایش اندیشمندان به دین بپردازیم.
هدف شناختی:
با خاستگاه دین در نظر اندیشمندان غیرمسلمان نظیر جهل، ترس، خرافات و... آشنا میشود.
با نظرات اندیشمندان تأثیرگذار غربی در پذیرش منشأ الهی و جایگاه دین در حیات بشر آشنا میشود.
هدف عاطفی:
دینداری را موجب سربلندی و سعادتمندی خود میداند و به این مسئله افتخار میکند.
با دیگر دینداران احساس برادری میکند
هدف رفتاری:
تحقیق و مطالعه در خصوص منشأ دین را بهطورجدی پیگیری میکند.
سعی میکند تا در حد توان خود در بالابردن دیدگاه دینی در میان همسالان خود فعالیت کند.
جملات کلیدی:
شهید مطهری: «همه آن خصایص و خصلتها که لازمه یک جهانبینی خوب است، در جهانبینی توحیدی جمع است. تنها جهانبینی توحیدی است که میتواند همه آن خصایص را داشته باشد. جهانبینی توحیدی با نیروی منطق و علم و استدلال حمایت میشود و به حیات و زندگی معنا و روح و هدف میدهد، کشش و جاذبه دارد، به انسان نشاط و دلگرمی میبخشد، هدفهایی متعالی و مقدّس عرضه میدارد و افرادی فداکار میسازد. جهانبینی توحیدی تنها جهانبینیای است که در آن تعهد و مسئولیت افراد در برابر یکدیگر مفهوم و معنا پیدا میکند؛ همچنان که تنها جهانبینیای است که آدمی را از سقوط در درّه هولناک پوچگرایی و هیچی ستایی نجات میدهد» (جهانبینی توحیدی، ج ۱، صص ۱۶ و ۱۷).
شهید مطهری: «نظریات مختلفی از طرف آنها ابراز شده و همه رد شده است. حتّی اکثریت دانشمندان امروز «توحید» را پذیرفتهاند، اصولدین را پذیرفتهاند. اگر دین حقیقتاً مولود جهل بوده آیا معنی داشت که انیشتین دانشمندترین انسان عصر حاضر هم خداپرست باشد؟! نهتنها او که دانشمندترین انسان عصر خود بود، بلکه دنیای علم بهسوی قبول فِطْرَةَ اللهِ الَّتی فَطَرَ النّاسَ عَلَیها پیش میرود» (امدادهای غیبی در زندگی بشر، ج ۱، ص ۳۵).
آلبرت انیشتین: «حس دینی قویترین و شریفترین سرچشمه (شاهفنر) تحقیقات علمی است» (یادداشتهای استاد مطهری، ج ۴، ص ۲۰۰).
ویکتور هوگو: «اگر فرجام انسان عدم میبود، زندگی ارزش نمیداشت. آنچه زحمت را گوارا و کار را مقدس میکند و انسان را نیرو میبخشد و خردمند و مهربان و بردبار و نیکوکار و دادگر میسازد و در عین فروتنی مناعت میدهد و مستعد علم و معرفت مینماید این است که چون از این دنیای تاریک گذشتیم به جهانی باصفا و روشن میرسیم» (یادداشتهای استاد مطهری، ج ۴، ص ۲۰۳)
کلیدواژه:
دین از نظر دانشمندان - دیدگاه غرب و شرق به دین
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
دین در نظر برخی از اندیشمندان غیرمسلمان دارای چه خاستگاههایی است؟
اندیشمندان تأثیرگذار غربی چه مواجهای با منشأ الهی دین و همچنین جایگاه آن حیات بشر داشتند؟