وجه بیان:
عنوانی که در اینجا ذیل عنوان «آداب فردی» به آن پرداخته میشود، چند مقوله مهم و اساسی در زمینه زندگی فردی فراگیران است که میبایست با آنها آشنا شوند و این آداب را از منظر اسلام بشناسند و به آنها مزیّن شوند تا سبب حرکت هرچه سریعتر ایشان به سمت زندگی سالم و همگام با رشد باشد. در نگاه عقل و اسلام، اسراف و زیادهروی و ریختوپاشهای بیحدوحساب، یک عمل نامعقول و نامشروع است. پس سعی شده تا با طرح این مبحث فراگیران توانایی مصرف صحیح و جلوگیری از اسراف در کلیه امور را به دست آورند.
هدف شناختی:
با اهمیت مصرف صحیح و قبیح اسراف آشنا میشود.
با مفهوم اسراف و اعتدال در آیات و روایات و مصادیق آشنا میشود.
هدف عاطفی:
نسبت به اسراف و اسرافکاری بیزار میشود.
در قبال مصرف صحیح و به اندازه احساس مسئولیت بیشتری میکند.
هدف رفتاری:
سعی در جلوگیری از اسراف در شرایط مختلف میکند.
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «کُلُوا وَاشرَبُوا ولا تُسرِفُوا إنَّهُ لایُحِبُ المُسرِفین؛ بخورید و بیاشامید ولى اسراف نکنید که خداوند اسراف کاران را دوست نمىدارد.» (اعراف - 31)
امیرالمومنین على (ع): «الْقَصْدُ مَثْرَاۀٌ، وَ السَّرَفُ مَتْوَاۀٌ؛ اسراف موجب هلاکت است و میانهروی، مایه زیاد شدن ثروت» (بحار الأنوار، 72/192/9).
امام صادق (ع) : «پایینترین مرتبه اسراف عبارت است از: ۱- دور ریختن آبی که از آشامیدن اضافه آمده است.۲-اینکه لباس کار و لباس بیرونی، یکی باشد.۳-به دور انداختن هستۀ خرما پس از خوردن خرما (چون از هسته خرما مادۀ غذایی برای شتران تهیه میشد)» (وسائل الشیعه، ج 3، باب 28، ص 384).
کلیدواژه:
اسراف ▪ مصرف بیرویه
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد
اسراف و اعتدال به چه معنا است؟
نگاه آیات و روایات به مسئله اسراف و اعتدال چگونه است؟