وجه بیان:
شناخت رسول اکرم (ص) از نگاه قرآن از جهات مختلفی قابلبررسی است. مضافاً به استناد قرآن، ایشان الگویی نیکو در همه عرصهها برای بشریت هستند. از جمله مهمترین عرصهها، وجهه و سیره رسول گرامی اسلام (ص) است. سیره اجتماعی آن بزرگوار مختصراً در ۲ جلسه و در موضوعات عدالت، برابری و برادری و همچنین تکریم انسانی از نگاه قرآنی بررسی خواهد شد.
یکی از ویژگیهای مشهود در سیره عملی پیامبر اعظم (ص) نوع برخورد با افراد و اقشار مختلف است. ایشان در برخورد و تکریم تمامی انسانها با هر نژاد، رنگ، سن و طبقه اجتماعی با رعایت حقوق و عدالت و احترام شناختهشدهاند. در این طرح درس، فراگیران با ابعاد این اصول رفتاری و ارزشها و مصادیق آن آشنا میشود.
هدف شناختی:
با آیه «ان اکرمکم عندالله اتقاکم» (حجرات – ۱۳) بهعنوان معیار کرامت انسانی بهجای ارزشهای دنیوی آشنا میشود.
با سیره پیامبر اکرم (ص) و مصادیق آن در زمینه برخورد با قشرهای مختلف انسانها و اکرام آنها و همچنین رعایت آداب و حقوق انسانها آشنا میشود.
با مفهوم، مصادیق و حدود کرامت و تکریم انسانی (مانند مشورت با مسلمانان، رفتار با مهمان، تکریم کودکان، نوع ارتباط صحیح و مورد خطاب دادن دیگران و...) آشنا میشود.
هدف عاطفی:
علاقه وی به رسول اکرم (ص) بهواسطه سیره عملی ایشان در برخورد و تکریم انسانها با هر نژاد، رنگ، سن و طبقه اجتماعی تعمیق مییابد.
به زندگی در جامعهای که شهروندانش از حقوق برابر برخوردارند و عقلانیت و تکریم حقوق یکدیگر از ارزشهای غالب آن است، علاقهمند میشود.
رعایت حقوق دیگران و اکرام همنوعان در رفتارهای روزانه خود برایش اهمیت و اولویت پیدا میکند.
هدف رفتاری:
سعی میکند تا با مطالعه در سیره عملی پیامبر (ص) حقوق و احترام انسانها را بیشتر از گذشته رعایت کند.
سعی میکند مفهوم و مصادیق کرامت و تکریم انسانی را در زندگی عملی خود پیاده نماید.
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «وَلَقَدْ کرَّمْنَا بَنِی آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُمْ مِنَ الطَّیبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَیٰ کثِیرٍ مِمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِیلًا؛ و محققاً ما فرزندان آدم را بسیار گرامی داشتیم و آنها را (بر مرکب) در برّ و بحر سوار کردیم و از هر غذای لذیذ و پاکیزه آنها را روزی دادیم و آنها را بر بسیاری از مخلوقات خود برتری و فضیلت کامل بخشیدیم». (اسراء - ۷۰)
قرآن کریم: «لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ فِی أَحْسَنِ تَقْوِیمٍ؛که ما انسان را در نیکوترین صورت (در مراتب وجود) بیافریدیم». (تین – ۴)
قرآن کریم: «ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَکسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ ۚ فَتَبَارَک اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِینَ؛ آنگاه نطفه را علقه و علقه را گوشت پاره و باز آن گوشت را استخوان ساختیم و سپس بر استخوآنها گوشت پوشانیدیم (و پیکری کامل کردیم) پس از آن (به دمیدن روح پاک مجرد) خلقتی دیگرش انشا نمودیم؛ آفرین بر (قدرت کامل) خدای که بهترین آفرینندگان است.». (اعراف - ۱۵۷)
قرآن کریم: «یا أَیهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکمْ مِنْ ذَکرٍ وَأُنْثَیٰ وَجَعَلْنَاکمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَکرَمَکمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ؛ ای مردم، ما همه شما را نخست از مرد و زنی آفریدیم و آن گاه شعبههای بسیار و فرق مختلف گردانیدیم تا یکدیگر را بشناسید، همانا بزرگوار و با افتخارترین شما نزد خدا باتقواترین شمایند، همانا خدا کاملاً دانا و آگاه است». (حجرات - ۱۳)
قرآن کریم: «ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَکسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ ۚ فَتَبَارَک اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِینَ؛ آنگاه نطفه را علقه و علقه را گوشت پاره و باز آن گوشت را استخوان ساختیم و سپس بر استخوان آنها گوشت پوشانیدیم (و پیکری کامل کردیم) پس از آن (به دمیدن روح پاک مجرد) خلقتی دیگرش انشا نمودیم؛ آفرین بر (قدرت کامل) خدای که بهترین آفرینندگان است». (مؤمنون – ۱۴)
پیامبر اعظم (ص): «اسلام آن است که قلبت را [به حق] واگذاری و مسلمانان از دست و زبانت در امان باشند». (مفاتیح الحیاة - ۲۷۶)
پیامبر اعظم (ص): «مسلمانانی که با زبان اسلام آورده؛ ولی ایمان خالصانه در دلتان جای نگرفته است! مسلمانان را مذمت نکنید و عیبهایشان را آشکار نسازید؛ زیرا هرکس عیبهای مسلمانان را آشکار سازد، خدا عیبش را آشکار کند». (مفاتیح الحیاة - ۲۸۸)
پیامبر اعظم (ص): «ای معاذ! (در مقام قاضی و فرماندار)، با مردم به نرمی سخن بگوی و به همه سلام کن و در برابر همه فروتن باش». (الحیاة - ۶۶)
پیامبر اعظم (ص): «با فقیران و مستمندان نشستوبرخاست کنید و با آنان معاشرت داشته باشید، تا در جامعه، تنها نمانند و فراموش نشوند!». (الحیاة - ۶۳)
پیامبر اعظم (ص) به نقل از شیخ طبرسی: «خداوند دوست دارد بندهاش هنگامی که برای دیدن برادران از خانه بیرون میرود، خود را آراسته و آماده نماید». (سننالنبی – ۳۴)
امیرالمؤمنین (ع): «[ای مالک] مهربانی و محبت و لطف به رعیت را شعار قلب خود قرار ده، بر رعیت همچون حیوان درنده مباش که خوردن آنان را غنیمت دانی که رعیت بر دو گروهاند: یا برادر دینی تواند، یا انسانهایی مانند تو که خطاهایی از آنان سر میزند، علل گناهی بر آنان عارض میشود و گناهانی از آنان بهعمد یا اشتباه بروز میکند، پس همانگونه که علاقه داری خداوند بخشش و چشمپوشی را به تو عنایت نماید رعیت را مورد عفو و چشمپوشی قرار بده، چرا که تو از نظر قدرت برتر از آنانی، و آن که بر تو ولایت دارد بالاتر از تو است، و خداوند برتر از آن کسی که تو را والی مصر نموده، خداوند کفایت امور رعیت را از تو خواسته، و بهخاطر آنان تو را در عرصه آزمایش قرار داده.». (نهجالبلاغه- نامه ۵۳)
کلیدواژه:
پیامبر (ص) و کودکان - تکریم مسلمانان - آداب اسلامی - پیامبر (ص) و تکریم - پیامبر (ص) و احترام به انسان - عطوفت پیامبر (ص) با بردگان - جایگاه بانوان در نگاه پیامبر (ص) - پیامبر (ص) و مشورت با مسلمانان - شیوه برخورد پیامبر (ص) با مسلمانان - پیامبر (ص) و تکریم مهمان
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
کدام آیه در قرآن کریم بهعنوان معیار حقیقی کرامت انسانی است؟
برخورد پیامبر (ص) در برخورد با قشرهای مختلف مردمی، اکرام آنها و همچنین رعایت حقوق انسانها چگونه بوده است؟
مفهوم کرامت و تکریم انسانی به چه معناست و برای آن چه مصادیق و حدودی میتوان یافت؟