وجه بیان:
یکی از فضیلتهای اخلاقی که نقش بسزایی در سازندگی انسان دارد، صداقت در گفتار، رفتار و پندار است. پیشرفت و تعالی بشر، درگرو پایبندی آنان به راستی در کردار و گفتارشان است (راستی و صدق عملی). از آنجا که انسانها بر اثر نیازمندیهای فراوان روحی و جسمی ناگزیرند، به صورت اجتماعی زندگی کنند، آنچه بقای چنین حیاتی را تضمین میکند، درستکاری و راستی میان افراد جامعه است.
همانطور که در آیات و روایات آمده است، دروغ کلید تمام بدیهاست و این به آن معناست که انسان تا انتهای تباهی بهوسیله دروغ میرود. لذا در این جلسه به برسی انواع دروغ و مضرات آن میپردازیم. فراگیران باید این نکته مهم را که منافع دروغ زودگذر و فانی است را در خاطر حفظ کنند و بفهمند که از نوجوانی باید دروغهای کوچک را ترک نمایند چراکه عادت کردن به دروغ باعث میشود در بزرگسالی دروغهای بزرگتر از انسان سر بزند.
هدف شناختی:
گناه کبیره بودن دروغ را میفهمد و با انواع آن را آشنا میشود.
نشانهها و علائم یک فرد دروغگو را میشناسد.
فلسفه دروغ مصلحتآمیز و مرز آن را میفهمد
هدف عاطفی:
از دروغ و دروغگو بیزار میشود.
هدف رفتاری:
تلاش میکند از تمامی اقسام دروغ، چه بزرگ و چه کوچک، چه شوخی و چه جدی بپرهیزد.
جملات کلیدی:
مام حسن عسکرى(ع): «جُعِلَتِ الْخَبَائِثُ کُلُّهَا فِی بَیْتٍ وَ جُعِلَ مِفْتَاحُهَا الْکَذِب؛ تمام پلیدیها در اطاقى قرار داده شده و کلید آن دروغ است» (میزان الحکمه، ح 17410).
رسولالله (ص): «یا اَبَاذَر، اُترُک فُضولَ الکَلامِ وَ حَسبُکَ مِن الکَلامِ ما تَبلُغُ بِهِ حاجَتَکَ وَ کَفی بِالمَرءِ کِذباً اَن یحَدِّثَ بِکُلِّ مَا سَمِعَ؛ ای اباذر، زیادهگویی را ترک کن و به مقداری از سخن که حاجت را برآورد بسنده کن و برای اثبات دروغگویی آدمی همین بس که در مورد هر آنچه میشنود سخن بگوید» (بحارالانوار، ج 77، ص 85).
کلیدواژه:
دروغ و صداقت ▪ راستی و صداقت
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد
جایگاه دروغ در اسلام و انواع و مضرات آن چیست؟
فرد دروغگو چه ویژگیهایی دارد؟
فلسفه دروغ مصلحتی چیست و حد و مرز آن کجاست؟