وجه بیان:
از منظر اسلام، ادیان توحیدی از یک منبع سرچشمه گرفته و خداوند نیز همگام با مقتضیات جامعه بشری ادیان کاملتری را از طریق رسولان برای بشر فرستاده است که دین اسلام آخرین و کاملترین دین است. شهید مطهری در خصوص وجود یک دین واحد یا ادیان متفاوت چنین میگویند: «علمای دینشناسی و نویسندگان تواریخ مذاهب معمولاً تحت عنوان «ادیان» بحث میکنند؛ مثلاً میگویند دین ابراهیم، دین یهود، دین مسیح و دین اسلام؛ هریک از پیامبران صاحبشریعت را آورنده یک دین میدانند. اصطلاح شایع میان مردم نیز همین است. ولی قرآن اصطلاح و طرز بیان ویژهای دارد که از بینش خاص قرآنی سرچشمه میگیرد. از نظر قرآن دین خدا از آدم تا خاتم یکی است. همه پیامبران اعم از پیامبران صاحبشریعت و پیامبران غیر صاحبشریعت به یک مکتب دعوت میکردهاند. اصول مکتب انبیا که «دین» نامیده میشود یکی بوده است. تفاوت شرایع آسمانی یکی در یک سلسله مسائل فرعی و شاخهای بوده که برحسب مقتضیات زمان و خصوصیات محیط و ویژگیهای مردمی که دعوت میشدهاند متفاوت میشده است و همه شکلهای متفاوت و اندامهای مختلف یک حقیقت و بهسوی یک هدف و مقصود بوده است، و دیگر در «سطح تعلیمات» بوده که پیامبران بعدی بهموازات تکامل بشر، در سطح بالاتری تعلیمات خویش را که همه در یک زمینه بوده القا کردهاند». با استناد به این سخن از شهید مطهری در این عنوان به مسئله دین یا ادیان میپردازیم. امید است تا پس از طرح این مسئله فراگیران از عمق نظری مناسبی در این مسئله و مواجهه با برخی از شبهات روز در جامعه بهره ببرند.
ذکر این نکته لازم است که در صورت اقتضای فضای جلسه، میتوان پیرامون مبحث پلورالیزم دینی نیز بهصورت مقدماتی صحبتهایی صورت گیرد.
هدف شناختی:
با اصول مشترک ادیان الهی یعنی توحید، معاد و نبوت آشنا میشود.
تفسیر کامل عبارت «إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ» را درک کرده و با این مفهوم که دین مقبول خداوند در هر دوره تاریخی اسلام نامیده میشود آشنا میشود.
با این مفهوم که دین مقبول خداوند در هر دوره تاریخی اسلام نامیده میشود آشنا میگردد.
هدف عاطفی:
تدین به اسلام را افتخار خویش میداند.
هدف رفتاری:
پیرامون نقاط مشترک دین اسلام با دیگر ادیان الهی مطالعه میکند.
به بررسی وضعیت امروزین ادیان ابراهیمی و نقاط ضعف و تحریف آنان مطالعه میکند.
در مسئله تمایل نسل جدید به مسیحیت و شبهات پیرامون آن متصل نبوده و موضعی روشنگرانه دارد.
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ ۗ وَمَا اخْتَلَفَ الَّذِینَ أُوتُوا الْکتَابَ إِلَّا مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَهُمُ الْعِلْمُ بَغْیا بَینَهُمْ ۗ وَمَنْ یکفُرْ بِآیاتِ اللَّهِ فَإِنَّ اللَّهَ سَرِیعُ الْحِسَابِ همانا دین (پسندیده) نزد خدا آیین اسلام است، و اهل کتاب راه اختلاف نپیمودند مگر پس از آگاهی به حقّانیت آن، و این خلاف را از راه حسد در میان آوردند و هر کس به آیات خدا کافر شود (بترسد که) محاسبه خدا زود خواهد بود» (آلعمران - ۱۹)
قرآن کریم: «وَمَنْ یبْتَغِ غَیرَ الْإِسْلَامِ دِینًا فَلَنْ یقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِی الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِینَ: هر کس غیر از اسلام دینی اختیار کند هرگز از وی پذیرفته نیست، و او در آخرت از زیانکاران است» (آلعمران - ۸۵)
قرآن کریم: «قُلْ یا أَهْلَ الْکتَابِ تَعَالَوْا إِلَی کلِمَةٍ سَوَاءٍ بَینَنَا وَبَینَکمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِک بِهِ شَیئًا وَلَا یتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ ۚ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ: بگو: ای اهل کتاب، بیایید از آن کلمه حق که میان ما و شما یکسان است پیروی کنیم که به جز خدای یکتا را نپرستیم، و چیزی را با او شریک قرار ندهیم، و برخی، برخی را بهجای خدا به ربوبیّت تعظیم نکنیم. پس اگر از حق روی گردانند بگویید: شما گواه باشید که ما تسلیم فرمان خداوندیم» (آلعمران -۶۴)
کلیدواژه:
ادیان الهی - دین حق - اهل کتاب - دین واحد
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
ویژگی دین الهی چیست؟ اصول مشترک ادیان کداماند؟
تفسیر عبارت «إِنَّ الدِّینَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ» چیست؟
کلمه اسلام به کدام یک از ادیان تعلق میگیرد؟