کد درس: 2040901
هدف کلی: آداب فردی
عنوان جزئی: نظم و انضباط
مدت زمان: 30 دقیقه
ثبت گزارش

وجه بیان:
عنوانی که در اینجا ذیل عنوان «آداب فردی» به آن پرداخته می‌شود، چند مقوله مهم و اساسی در زمینه زندگی فردی فراگیران است که می‌بایست با آنها آشنا شوند و این آداب را از منظر اسلام بشناسند و به آنها مزیّن شوند تا سبب حرکت هرچه سریع‌تر ایشان به سمت زندگی سالم و همگام با رشد باشد. یکی از این مسائل که نقش تعیین‌کننده‌ای در موفقیت‌های فراگیران دارد لزوم توجه و برخورداری از نظم و انضباط در زندگی شخصی می‌باشد. به همین جهت سعی شده تا با طرح این مبحث حرکتی مثبت در جهت افزایش نظم و انضباط در فراگیران صورت گیرد.
​​​​​​​

هدف شناختی:
با اهمیت نظم و انضباط در اسلام آشنا می‌شود.
با اهمیت نظم و انضباط در رشد و تعالی فردی و اجتماعی آشنا می‌شود.
با مصادیق فردی و اجتماعی نظم و انضباط آشنا می‌شود


هدف عاطفی:
به رعایت نظم و انضباط علاقه‌مند می‌شود.


هدف رفتاری:
منظم‌تر و باانضباط‌تر از گذشته رفتار می‌کند.

جملات کلیدی:
امیرالمومنین علی (ع): «اوصیکُم بِتَقْوَی اللّه‏ وَ نَظمِ اَمْرِکُم؛ شما را به پرهیزکاری و نظم در کارها سفارش می‌کنم» (نهج البلاغه، نامۀ 47).
امام علی (ع) در عهدنامه مالک اشتر: «... إِیَّاکَ وَ الْعَجَلَهَ بِالْأُمُورِ قَبْلَ أَوَانِهَا أَوِ التَّسَقُّطَ فِیهَا عِنْدَ إِمْکَانِهَا أَوِ اللَّجَاجَهَ فِیهَا إِذَا تَنَکَّرَتْ أَوِ الْوَهْنَ عَنْهَا إِذَا اسْتَوْضَحَتْ فَضَعْ کُلَّ أَمْر مَوْضِعَهُ وَ أَوْقِعْ کُلَّ أَمْر مَوْقِعَهُ؛ از عجله در مورد کارهایی که وقتشان نرسیده، یا سستی در کارهایی که امکان عمل آن فراهم شده، یا لجاجت در اموری که مبهم است، یا سستی در کارها هنگامی که واضح و روشن است، بر حذر باش! و هر امری را در جای خویش و هر کاری را به موقع خود انجام بده»(نهج البلاغه، نامه ۵۳).


کلیدواژه:
نظم و انضباط در آیات و روایات ▪ بهره‌بری ▪ برنامه‌ریزی


سؤالاتی که ارائه این عنوان به آن‌ها پاسخ می‌دهد
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
نگاه اسلام به مسئله نظم چیست؟
نظم و انضباط در رشد و تعالی فردی و اجتماعی چه اهمیتی دارد؟
نظم و انضباط چه مصادیق فردی و اجتماعی‌ای دارد؟

اهـــداف درس

ورود به بحث:
پرسش درباره سؤالات کلیدی طرح درس

خواندن داستان‌های مزد نامعین (43) و ابن سیابه (100) از کتاب داستان راستان​​​​​​​
زمان و مکان پیشنهادی:
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
مربیان عزیز می‌توانند زمان‌ها (اعیاد، وفیات و مناسبت‌های ملی) و مکان‌های خاصی (مانند حرم‌های ائمه و امامزادگان، گلزار شهدا و ...) را با توجه‌ به محتوای درس، غیر از فضای همیشگی جلسه در نظر بگیرند.
در زمان و مکان اردوها برگزارشده

روش های درس

​​منابـع پیشنهادی

توضیحات سودمنـد

روایاتی در این خصوص
تنبیه الخواطر به نقل از نعمان بن بشیر: رسول‌خدا (ص)صفوف [نماز] ما را طورى منظم مى‌کرد که گویى تیرها را [در تیردان] مرتب مى‌کند تا آنکه دید ما از او غافل شده‌ایم. سپس روزى [براى نماز] بیرون آمد و خواست تکبیرۀ الاحرام بگوید که دید مردى سینه‌اش را جلو آورده است. فرمود: اى بندگان خدا! صفوف خود را منظم کنید و گرنه خداوند شما را از هم روگردان مى‌کند [و دچار اختلاف می‌شوید] (تنبیه الخواطر،  2 / 267).
داستانی از نظم امام خمینی(ره): «روزی امام درس می‌گفتند که طلاب حین درس کمی دیرتر از موعد مقرّر سر درس می‌آمدند، لذا امام که روی نظم و انجام به‌موقع کارها در ساعت خاص خود خیلی حساس بودند، هم برای مزاح و هم برای اینکه طلاب درسی بگیرند فرمود: «اگر برای درس خواندن می‌آیید باید سر موقع حاضر باشید و اگر برای ثواب مسجد می‌آیید، جای دیگر هم مسجد هست» (سرگذشتهای ویژهاز زندگی امام خمینی، ج4،ص125).