وجه بیان:
یکی از فضیلتهای اخلاقی که نقش بسزایی در سازندگی انسان دارد، صداقت در گفتار، رفتار و پندار است. پیشرفت و تعالی بشر، در گرو پایبندی آنان به راستی در کردار و گفتارشان است (راستی و صدق عملی). از آنجا که انسانها بر اثر نیازمندیهای فراوان روحی و جسمی ناگزیرند به صورت اجتماعی زندگی کنند، آنچه بقای چنین حیاتی را تضمین میکند، درستکاری و راستی میان افراد جامعه است.
بنابراین اگر همه کارهای انسان بر صدق و راستی بنا نهاده شود و از هرگونه ناراستی پیراسته باشد، زمینههای نیکبختی و گرانقدری او فراهم میآید، چنانکه گشوده شدن دریچههای کمال و بهروزی به روی جامعه بشری، تنها با استوار کردن پایه صداقت فراهم میشود. رسیدن به این مهم در اثر ریشه دواندن فضیلت صداقت در قلب نوجوانان است.
مربی گرامی این موضوع به دو بخش تقسیم میشود که در جلسه اول به محاسن و اهمیت صداقت پرداخته میشود و در جلسه دوم به معایب و مضرات دروغ.
هدف شناختی:
ویژگیهای انسانهای صادق را میفهمد.
صداقت را همشأن دین و تنها راه نجات میداند.
مسائل متقابل با صداقت را میفهمد
هدف عاطفی:
به صداقت و دوستی عشق میورزد و از راستگویی لذت میبرد.
هدف رفتاری:
صداقت و راستی را در عمل و گفتار پیشه میکند.
جملات کلیدی:
رسول اکرم (ص): «قُولُوا الْحَقَّ وَ لَوْ عَلی أَنْفُسِکُمْ أَوِ الْوالِدَیْنِ وَ الْأَقْرَبِینَ؛ حق را بگویید حتّی اگر برعلیه شما یا والدینتان و نزدیکانتان باشد» (بحار الأنوار، ج۳۰، ص۴۱۴).
امام صادق(ع): «مَن صَدُقَ لِسانُهُ زَکی عَمَلُهُ؛ هر کس راستگو باشد عملش پاکیزه میشود و رشد میکند» (بحار الأنوار، ج۷۵، ص۱۷۵).
رسول اکرم (ص): «النَّجاةُ مَع الصَّدقِ؛ رَستن با راستى است» (غرر الحکم، 799).
امام علی (ع): «الصِّدْقُ رأس الدِّینِ؛ نسبت راستی به دین، نسبت سر به بدن است». (غرر الحکم، 517).
کلیدواژه:
صداقت در عمل ▪ راستی و صداقت
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد
انسانهای صادق چه ویژگیهایی دارند؟
صداقت چه جایگاهی نزد دین و خدا دارد؟
چه چیزیهایی باعث میشوند تا ما بعضی اوقات نتوانیم صداقت را رعایت کنیم؟