وجه بیان:
هدف پیامبران که به قول شهید مطهری ثنویتی در آن راه ندارد همانا دعوت مردم به توحید و قرب الی الله است و این هدف در دو رویکرد قابلبررسی است؛ یکی مبارزه با شرک و طاغوت که رسول اکرم (ص) بر اساس آن اولین شعار خود یعنی «قولوا لا اله الی الله تفلحوا» (صحیح ابن حبان، ج ۱۴، ص ۵۱۸) را سر دادند و دیگری رشد و هدایت انسانها بر اساس آیه «کمَا أَرْسَلْنَا فِیکمْ رَسُولًا مِنْکمْ یتْلُو عَلَیکمْ آیاتِنَا وَیزَکیکمْ وَیعَلِّمُکمُ الْکتَابَ وَالْحِکمَةَ وَیعَلِّمُکمْ مَا لَمْ تَکونُوا تَعْلَمُونَ» (بقره – ۱۵۱) است که این رویکرد در واقع ثمره رویکرد اول هم است. در این هدف کلی برای هرکدام از این رویکردها یعنی توحید و رشد انسانها یک جلسه مستقل در نظر گرفته شده است.
این طرح درس به رویکرد شماره یک یعنی مبارزه با شرک و فساد، اجتناب از طاغوت و دعوت به توحید میپردازد.
هدف شناختی:
با داستانهایی (برخاسته از قرآن کریم و روایات) از مبارزات پیامبران با شرک، اجتناب از طاغوت - مانند داستان شکستن بتها توسط حضرت ابراهیم (ع) و یا داستان پیامبر (ص) و شکستن بتهای داخل کعبه به همراه امیرالمؤمنین (ع) - و همچنین مسائل و مصائب وارده در مسیر دعوت به توحید آشنا میشود.
با شرایط و همچنین ویژگیهای زمانه پیامبران و مصادیق شرک و طاغوت رواج یافته بین مردم آشنا میشود.
با ابعادی از شخصیت پیامبران مانند ثبات قدم و استقامت در هدف و همچنین صبر و بردباری در هنگام مشکلات آشنا میشود.
هدف عاطفی:
علاقه وی به پیامبران الهی و خاصه پیامبر اکرم (ص) بهواسطه مجاهدتهای ایشان در مسیر مبارزه با شرک و اجتناب از طاغوت و دعوت به توحید و همچنین بهمثابه مصلحی اجتماعی تعمیق مییابد.
بهعنوان فردی شیعه و نوجوان به مبارزه با شرک و اجتناب از طاغوت علاقهمند شده و از مصادیق منزجر میشود.
هدف رفتاری:
مطالعه و معرفی آثار موجود در زمینه مبارزات پیامبران با شرک، اجتناب از طاغوت و دعوت به توحید را در دستور کار خود قرار میدهد.
سعی میکند تا در حد توانش از رفتار پیامبران در راه مبارزه با شرک و اجتناب از طاغوت (مانند ثبات قدم و استقامت در هدف و همچنین صبر و بردباری در هنگام مشکلات) و همچنین دعوت به توحید الگوبرداری کند.
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِی کلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنْ اُعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ فَمِنْهُمْ مَنْ هَدَی اللَّهُ وَمِنْهُمْ مَنْ حَقَّتْ عَلَیهِ الضَّلَالَةُ...؛ ما در هر امتی پیامبری برانگیختیم تا به آنان بگویند خدا را بپرستید و از پرستش غیر خدا (طاغوت) خودداری کنید گروهی هدایت یافتند و گروه دیگر (از طریق عناد و لجاج) شایسته گمراهی و ضلالت شدند...». (نحل - ۳۶)
قرآن کریم: « وَإِلَیٰ عَادٍ أَخَاهُمْ هُودًا ۗ قَالَ یَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَکمْ مِنْ إِلَٰهٍ غَیرُهُ ۚ أَفَلَا تَتَّقُونَ؛ و به قوم عاد برادرشان (مردی از آن قوم) هود را فرستادیم، بدانها گفت: ای قوم، خدای یکتا را پرستید که جز او شما را خدایی نیست، آیا پرهیزکار نمیشوید؟». (اعراف - ۶۵)
پیامبر اکرم (ص): «قولوا لا اله الله تفلحوا؛ [ای مردم!] بگویید: لا إله إلا الله» تا رستگار شوید» (بحارالانوار، ج ۹، باب اول، ص ۱۴۳).
امیرالمؤمنین (ع): «خداوند پیامبران را برانگیخت تا آنچه را که بندگان خدا درباره توحید و صفات خدا نمیدانند فراگیرند و به ربوبیت و پروردگاری و یگانگی وی پس از انکار ایمان آورند». (نهجالبلاغه، خطبه ۱۴۳)
امام خمینی (ره): «بهحکم عقل و ضرورت ادیان، هدف بعثت و کار انبیا (ع) تنها مسئلهگویی و بیان احکام نیست. اینطور نیست که مثلاً مسائل و احکام از طریق وحی به رسول اکرم (ص) رسیده باشد، و آن حضرت و حضرت امیرالمؤمنین و سایر ائمه (ع) مسئلهگوهایی باشند که خداوند آنان را تعیین فرموده تا مسائل و احکام را بدون خیانت برای مردم نقل کنند؛... در حقیقت، مهمترین وظیفۀ انبیا (ع) برقرارکردن یک نظام عادلانۀ اجتماعی از طریق اجرای قوانین و احکام است که البته با بیان احکام و نشر تعالیم و عقاید الهی ملازمه دارد» (ولایتفقیه؛ حکومت اسلامی: تقریر بیانات امام خمینی (س)، ص ۷۰).
کلیدواژه:
هدف پیامبران - مبارزه پیامبران با شرک - مبارزه و اجتناب پیامبران از طاغوت - دعوت پیامبران به توحید - داستان حضرت ابراهیم (ع) و شکستن بتها
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
با مشاهده و تدبر در آیات قرآن کریم و روایات موجود چه رویکردی از پیامبران را میتوان در زمانه خود تشخیص داد و برخاسته از این رویکرد چه مشکلاتی در برابر آنها وجود داشت؟ (باتوجهبه دورههای حضرت ابراهیم (ع) و پیامبر اکرم (ص) بهعنوانمثال)
با ابعادی از شخصیت پیامبران مانند ثبات قدم و استقامت در هدف و همچنین صبر و بردباری در هنگام مشکلات آشنا میشود.
ویژگیهای زمانه پیامبران و مصادیق موجود در شرک و طاغوت آن دوره چه بوده است؟
چه ویژگیهایی در پیامبران باعث میشد تا ایشان توانایی نیل به هدفشان را داشته باشند؟