وجه بیان:
از منظر اسلام، ادیان توحیدی از یک منبع سرچشمه گرفته و خداوند نیز همگام با مقتضیات جامعه بشری ادیان کاملتری را از طریق رسولان برای بشر فرستاده است که دین اسلام آخرین و کاملترین دین است. اما این حقانیت سبب نمیشود روابط مسلمین با پیروان دیگر ادیان الهی که اصطلاحاً به آنها اهل کتاب گفته میشود دچار افراطوتفریط گردد. ما در این طرح درس تلاش داریم تا رابطه اسلام با دیگران ادیان الهی را مورد برسی قرار دهیم و وظایف خود در مواجهه با پیروان دیگر ادیان را تشریح نماییم.
هدف شناختی:
با حدود و ثغور و احکام ارتباطات مسلمین با پیروان دیگر ادیان آشنا میشود.
با مفهوم و مصادیق اهل کتاب و تفاوت آنها با آیین غیرالهی (مانند شینتو، برهما، بودا و...) آشنا میشود.
هدف عاطفی:
نسبت به اهل کتاب دلبستگی ندارد.
منافع مسلمین و کشورهای اسلامی را به منافع اهل کتاب و کشورهای غربی ترجیح میدهد.
با پیروان دیگر ادیان الهی احساس مهربانی و عطوفت میکند.
هدف رفتاری:
با اهل کتاب خوشرفتاری و تعامل میکند.
سعی میکند تا در مواجهه به اهل کتاب فاصله فکری و رفتاری خود را رعایت کند.
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «قَدْ کانَتْ لَکمْ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ فِی إِبْرَاهِیمَ وَالَّذِینَ مَعَهُ إِذْ قَالُوا لِقَوْمِهِمْ إِنَّا بُرَآءُ مِنْکمْ وَمِمَّا تَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ کفَرْنَا بِکمْ وَبَدَا بَینَنَا وَبَینَکمُ الْعَدَاوَةُ وَالْبَغْضَاءُ أَبَدًا حَتَّیٰ تُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَحْدَهُ إِلَّا قَوْلَ إِبْرَاهِیمَ لِأَبِیهِ لَأَسْتَغْفِرَنَّ لَک وَمَا أَمْلِک لَک مِنَ اللَّهِ مِنْ شَیءٍ ۖ رَبَّنَا عَلَیک تَوَکلْنَا وَإِلَیک أَنَبْنَا وَإِلَیک الْمَصِیرُ؛ خدا شما را از نیکی و عدالتورزی به کسانی که در امر دین با شما پیکار نکرده و از خانه و دیارتان بیرون نراندهاند نهی نمیکند. یقیناً خدا عدالتپیشگان را دوست دارد.» (ممتحنه – ۴)
قرآن کریم: «یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْیهُودَ وَالنَّصَارَی أَوْلِیاءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ ۚ وَمَنْ یتَوَلَّهُمْ مِنْکمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا یهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ؛ ای اهل ایمان! یهود و نصاری را سرپرستان و دوستان خود مگیرید، آنان سرپرستان و دوستان یکدیگرند [و تنها به روابط میان خود وفا دارند] و هر کس از شما، یهود و نصاری را سرپرست و دوست خود گیرد از زمره آنان است؛ بیتردید خدا گروه ستمکار را هدایت نمیکند». (مائده - ۵۱)
قرآن کریم: «قُلْ یا أَهْلَ الْکتَابِ تَعَالَوْا إِلَیٰ کلِمَةٍ سَوَاءٍ بَینَنَا وَبَینَکمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِک بِهِ شَیئًا وَلَا یتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ ۚ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ؛ بگو: ای اهل کتاب، بیایید از آن کلمه حق که میان ما و شما یکسان است پیروی کنیم که به جز خدای یکتا را نپرستیم، و چیزی را با او شریک قرار ندهیم، و برخی، برخی را بهجای خدا به ربوبیّت تعظیم نکنیم. پس اگر از حق روی گردانند بگویید: شما گواه باشید که ما تسلیم فرمان خداوندیم». (آلعمران – ۶۴)
امام صادق (ع): «برای مسلمان شایسته نیست یهودی و نصرانی (مسیحی) و مجوسی را به چیزی متهم کند که بدان علم ندارد.» (دعائم السلام، ج ۲، ص ۴۶۰)
کلیدواژه:
ادیان الهی - اسلام و پیروان دیگر ادیان - ادیان الهی از منظر قرآن
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
در زمینه ارتباط با پیروان دیگر ادیان چه احکام و حدود و ثغوری وجود دارد؟
مفهوم اهل کتاب به چه معناست و چه مصادیقی را در برمیگیرد و تفاوت این ادیان با آیینی مانند شینتو، بودا، برهما و... در چیست؟