کد درس: 2070505
هدف کلی: دفاع مقدس
عنوان جزئی: داستان‌هایی از رشادت و شهادت‌طلبی رزمندگان اسلام (شهدای خدمت)
مدت زمان: 60 دقیقه
ثبت گزارش

وجه بیان:
یکی از راه‌های شناخت صحیح آرمان‌های انقلاب اسلامی آشنایی با دفاع مقدس به‌منزله یکی از اصلی‌ترین جلوه‌های انقلاب اسلامی است تا فراگیر به واسطه آشنایی و الگوگیری از رزمنده‌های دفاع مقدس با ارزش‌هایی همچون ایثار، فداکاری، شهادت‌طلبی، جهاد، تلاش، پشتکار و... آشنا شود؛ برای این منظور یکی از موضوعات ورود به بحث مجاهدان و شهدایی هستند که در عرصه‌های مختلف انقلاب اسلامی به خدمت پرداختند و مسیر شهدا را ادامه دادند و همچون آنان زندگی کردند و در نهایت در عرصه خدمت خود از دنیا رفته‌اند و به شهادت رسیدند.

هدف شناختی:
با مفهوم جهاد به معنای مبارزه در راستای اهداف ارزشمند الهی آشنا شده و عرصه‌های مختلف جهاد را می‌شناسد و آن را تنها معطوف به جنگ نمی‌بیند.
با قهرمانان واقعی کشور خود آشنا می‌شود و متوجه این نکته می‌شود که هنوز هم می‌توان همچون شهدا زندگی کرد.
با مفهوم جهاد اکبر و عرصه مبارزه با نفس آشنا شده و متوجه می‌شود که در عرصه جهاد کلیدی‌ترین مبارزه، مبارزه با نفس است.
در سبک زندگی شهدا با خدمت به مردم و اسلام به عنوان یکی از اصلی‌ترین نقاط زندگی آنها آشنا می‌شود.

​​​​​​
هدف عاطفی:
به خدمت راستین در عرصه‌های مختلف کشور و همچنین به شهدا و شهادت علاقه‌مند می‌شود.
به واسطه وجود چنین انسان‌هایی ممتاز در عرصه انقلاب اسلامی، به کشور خود احساس غرور و افتخار می‌کند.
شور درونی فراگیر برای خدمت‌رسانی و همچنین جهاد و کوشش برانگیخته می‌شود.
برای تغییر و اثرگذاری در دنیای امروزِ خود، احساس امید و اعتماد به نفس پیدا می‌کند.


هدف رفتاری:
از شهدا در زندگی خود الگوگیری می‌کند.
در خصوص سبک زندگی شهدا و خاطرات آنها مطالعه می‌کند.
سعی می‌کند تا با یک برنامه‌ریزی مناسب در حد توان خود بر زندگی و همچنین محیط پیرامون خود در راستای اهداف انقلاب اسلامی تلاش می‌کند.
برای شناخت و شناساندن این الگوها و قهرمانان به دیگران تلاش می‌کند.
سعی می‌کند تا با تقویت روحیه ایثار و افزایش همت و همچنین تلاش و پشتکار خود، همواره یک زندگی بسیجی‌وار داشته باشد (اشاره به جمله مقام معظم رهبری).


جملات کلیدی:
امام خمینی (ره): «جـنـگ مـا جـنـگ حق و باطل بود و تمام‌شدنی نیست». (صحیفه امام، ج21، ص ۲۸۴)
امام خمینی (ره): «شهدا در قهقهه مستانه‌شان و در شادی وصولشان"عند ربهم یرزقون”اند». (صحیفه امام، ج 21، ص 147)
امام خمینی (ره): «شهدا الگو و اسوه هستند» (دفتر سوم مجموعه مقالات دومین کنگره بین المللی امام خمینی > و فرهنگ عاشورا و مجموعه مصاحبه ها، ص 224).
مقام معظم رهبری: «معیار جهاد، شمشیر و میدان جنگ نیست. معیار جهاد، همان چیزی است که امروز در زبان فارسی ما در کلمه «مبارزه» وجود دارد. فلانى آدم مبارزی است؛ فلانی آدم مبارزی نیست. نویسنده مبارز؛ نویسنده غیر مبارز. عالم مبارز؛ عالم غیر مبارزه. دانشجوی مبارز و طلبه مبارز؛ دانشجوی غیر مبارز و طلبه غیر مبارز. جامعه مبارز و جامعه غیر مبارز. دو چیز حتماً لازم است: یکی اینکه: در مبارزه، باید جد و جهدی وجود داشته باشد. اگر چه در صُوَری، مبارزه با نفس هم میدان‌هایی دارد؛ اما حالا مثال‌هایی که می‌زنیم برای مبارزات اجتماعی و اینهاست. پس اول این که در آن جد و جهد و تلاش و تحرک باشد. دوم اینکه، در مقابلش دشمنی باشد. مبارزه، در آن جا که دشمن نیست معنا ندارد». (بیانات در آغاز درس خارج فقه مورخ 20/06/1373 به آدرس https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=2723)
مقام معظم رهبری: «جوان‌های عزیز! بچه‌های عزیز من! فردا مال شما است، آینده مالِ شما است؛ شما هستید که باید این تاریخ را با عزتش محفوظ نگهدارید؛ شما هستید که این بارِ مسئولیت را بر دوش دارید؛ خرّمشهرها در پیش است؛ نه در میدان جنگ نظامی، [بلکه‌] در یک میدانی که از جنگ نظامی سخت‌تر است. البتّه ویرانی‌های جنگ نظامی را ندارد؛ بالعکس، آبادانی به دنبال دارد، امّا سختی‌اش بیشتر است». (بیانات رهبر انقلاب در دانشگاه امام حسین (ع) مورخ 03/03/1395 به آدرس https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=33172&p=2)


کلیدواژه:
دفاع مقدس ▪ شهید ▪ جنگ هشت‌ساله ▪ خاطرات جبهه ▪ شهدای خدمت ▪ شهدای سلامت ▪ شهدای جهادگر ▪ شهدای آتش‌نشان ▪ مدافعان وطن ▪ حاج عبدالله والی


سؤالاتی که ارائه این عنوان به آن‌ها پاسخ می‌دهد:
​​​​​​​​​​​​​​
جهاد به چه معناست و چه عرصه‌هایی را دربرمی‌گیرد؟
قهرمان کیست و قهرمانان واقعی این کشور چه کسانی هستند و آیا هنوز هم می‌توان مانند شهدا زندگی کرد؟
کلیدی‌ترین و مهم‌ترین عرصه جهاد کدام است؟
خدمت به اسلام و مردم چه جایگاهی در زندگی شهدا داشته است؟

اهـــداف درس

ورود به بحث:
پرسش از سؤالات کلیدی طرح درس
مطالعه کتاب‌های معرفی شهدا (به فراخور موضوع)
شروع بحث از طریق آیات مربوط به شهادت و شهدا یا آیات و روایات مربوط به خدمت به مردم ورود به بحث از طریق اسامی الگوهای مطرح‌شده و خاطرات آنها ورود به بحث از طریق اردوی جهادی ورود به بحث از طریق شهدای خدمت در هر عرصه‌ای که بوده‌اند ذیل این موضوع که عرصه‌های جهاد کجاست ورود به بحث از طریق طرح این سؤال که آیا جنگ تمام شده است؟


زمان و مکان پیشنهادی:
​​​​​​​
 مربیان عزیز می‌توانند زمان‌ها (اعیاد، وفیات و مناسبت‌های ملی) و مکان‌های خاصی (مانند حرم‌های ائمه و امامزادگان، گلزار شهدا و ...) را با توجه‌ به محتوای درس، غیر از فضای همیشگی جلسه در نظر بگیرند.
گلزارهای شهدا (مخصوصاً بر سر مزار شهدایی که در زیر ذکر شده‌اند)
مناطق جنگی و اردوی راهیان نور
باغ‌موزه دفاع مقدس
در اردوی جهادی

قطعه شهدای آتشنشان در بهشت زهرا
تاریخ شهادت شهدای مطرح‌شده
هفته دفاع مقدس
بازه زمانی اردوی جهادی
دهه فجر انقلاب اسلامی

روش های درس

​​منابـع پیشنهادی

توضیحات سودمنـد

نقطه عطف در مورد این شهیدان عزیز و سایر شهدای فرمانده در کلام حضرت آقا این است که همه آنها بسیجی بودند؛ یعنی مرام و مسلک آنها کاملاً بسیجی‌وار بود ولو در ارتش یا سپاه یا هر زمینه‌ای خدمت کرده باشند و در هر جایگاهی بوده باشند.
برای بیان شهدای خدمت می‌شود از تقسیم‌بندی زیر استفاده کرد.

حاج عبدالله والی
داستان زندگی جهادگر حاج عبدالله والی به عنوان یک نمونه کامل از انسان مجاهد انقلابی که زندگی خود را وقف خدمت به مردم محروم بشاگرد کرد و باعث آبادانی آن منطقه شد.
مرحوم عبدالله والی بعد از تلاش‌های بسیاری که در مبارزه با رژیم شاه داشت بعد از انقلاب از پا ننشست و در عرصه جنگ تحمیلی و قائله کردستان مشغول خدمت شد و به آبادانی مناطق محروم پرداخت تا آنجا که با منطقه دورافتاده و ناشناس بشاگرد واقع در استان هرمزگان آشنا شد و از آن پس تمامی عمر خود را صرف خدمت به مردمی کرد که در ضعیف‌ترین وضع ممکن زندگی خود را سپری می‌کردند داستان مجاهدت‌های ایشان نمونه بسیار مناسبی برای الگوگیری برای جوانان امروز است.
شهدای آتش‌نشان
برای مثال شهدای حادثه پلاسکو و...
شهدای جهادگر
جهادگرانی که در مسیر خدمت به مردم جان خویش را از دست دادند و به مقام شهادت رسیدند.
شهدای سلامت
پرستاران، پزشکان، کادر بیمارستان‌ها و نیروهای داوطلبی که جان خویش را در راه مبارزه بیماری‌ها علی‌الخصوص ویروس کرونا از دست دادند تا بتوانند جان انسان‌های دیگری را حفظ کنند
شهدای مرزبان، نیروی انتظامی، ارتش و سپاه مثل شهدای حادثه تروریستی اهواز یا سیستان و یا شهدای ناوچه کنارک و امثالهم که در مسیر خدمت به این مرز و بوم جان خویش راه فدا کردند.

​​​​​​​