وجه بیان:
با توجه به سؤالاتی چون تمدن اسلامی به چه معناست؟ تمدن اسلامی چگونه به وجود خواهد آمد؟ چه کسانی در ایجاد این تمدن نقش پررنگتری دارند؟ میتوان گفت که تمدن اسلامی دارای دو جزء مدنیت و اسلامیت میباشد. برخی از علما با پرداختن به علوم دینی از اسلامیت تمدن صیانت کرده و برخی با پرداختن به علوم طبیعی مدنیت جامعه را بالنده ساختند. علمای بزرگ شیعه پس از غیبت امام زمان (ع) وظیفه حراست دیاحکامن از تحریف را به عهده داشتند و این حراست از مرزهای اسلام و شیعه سبب حفظ جامعه اسلامی از گزند تفکرات انحرافی گردید. با توجه به بصیرت علمای شیعه این تلاشها در عین حفظ وحدت شیعه و سنی بوده است.
هدف شناختی:
با شخصیت و زندگانی و اقدامات خواجه نصیرالدین و علامه حلی بهطور اجمالی آشنا میشود.
با نقش و اثرگذاری خواجه نصیرالدین و علامه حلی در ایجاد تمدن اسلامی آشنا میشود.
هدف عاطفی:
نسبت به علمای راستین علاقهمند میشود.
دین خود را مدیون زحمات دانشمندان و متفکران در اعصار مختلف میداند.
انگیزه پیدا میکند تا با انجام کارها و اقداماتی در مسیر ایجاد تمدن اسلامی قدم بردارد.
هدف رفتاری:
استفاده از محضر علما را مغتنم میشمارد.
اقدامات علمای بزرگ در مسیر تمدنسازی اسلامی را برای دیگران شرح میدهد.
یاد و خاطره علمای بزرگ شیعه را زنده نگه میدارد.
جملات کلیدی:
حضرت امام خمینی (ره) : «قضیه خواجه نصیر و امثال خواجه نصیر را شما میدانید؛ این را که خواجه نصیر در این دستگاهها وارد میشد، نمیرفت وزارت کند [بلکه] میرفت آنها را آدم کند؛ نمیرفت برای اینکه در تحت نفوذ آنها باشد، میخواست آنها را مهار کند». (کشف الاسرار، ص 150)
علامه حسنزاده آملی: «خواجه نصیرالدین طوسی انسانی است قرآنی که قلم و قدم و سیاست عملی او تماماً برای رضای خدا بوده است». (خواجه نصیر در آیینه دیگران)
علامه حلی: «[خواجه نصیر] کان افضل اهل عصره فی العلوم العقلیه و النقلیه و کان اشرف من شاهدناه فی الاخلاق؛ [خواجه نصیر] بهترین زمانه خود در علوم عقلی و نقلی و بااخلاقترین فردی بود که تابهحال دیده بودیم» (الأسرار الخفیة فی العلوم العقلیة، ص20).
شهید مطهری: «در فقه کسی را بر او [علامه حلی] مقدم نمیشمارند. در اصطلاح فقها، هرگاه «محقق» بهطور مطلق گفته شود، مقصود همین شخص بزرگوار است. فیلسوف و ریاضیدان بزرگ، خواجه نصیرالدین طوسی با او در حله ملاقات کرده است و در جلسه درس فقهش حضور یافته است. کتابهای محقق مخصوصاً کتاب شرایع در میان طلاب یک کتاب درسی بوده و هست و فقهای زیادی کتب محقق را شرح کرده یا حاشیه بر آن نوشتهاند.» (شهیدمطهری، مجموعه آثار، ج20، ص: 78)
خواجه نصیرالدین طوسی در مورد علامه حلی: «همانا وی راهنمایی زبردست و دانشمندی پیروز است.
محدّث نوری: «علامه حلی شیخ بزرگوار و جلیلالقدر، اقیانوس علوم، غواص فضائل و حکمتها، حافظ ناموس هدایت و ارشاد، شکننده ناقوس ضلالت، پاسدار حریم دین، زائلکننده آثار فسادگران. او در جمع علما و دانشمندان اسلام، همانند بدر (ماه شب چهارده) در میان ستارگان میدرخشد و نسبت به دشمنان و بدخواهان سیاهدل، شدیدتر از عذاب زهرناک و برندهتر از شمشیر مسموم است. او دارنده مقامات فاخره و کرامات درخشان و سعادتهای ظاهری است. او زبان گویای فقها و متکلمین، محدّثین، مفسرین و ترجمان حکما و عرفای سالکین متبحر است. او فردی است که لقب آیتالله تام و کامل، شایسته اوست. رحمتها و عنایات خاص خدا شامل حال او باد». (خاتمة المستدرک، ج 2، ص 403).
کلیدواژه:
شیخ صدوق ▪ شیخ مفید ▪ ابن معلم
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
شیخ صدوق که بود و چه نقشی در اعتلای اسلام و شیعه داشت؟
شیخ مفید که بود و چه نقشی در اعتلای اسلام و شیعه داشت؟