وجه بیان:
یکی از علتهای دوستی و محبت، ذات محتاج انسانی و فطرت اوست. او برای آن دوست کسی میشود که یا خلأهایی از زندگی و حیات خود را پر کند و یا متأثر از فضایل اخلاقی و خوبیهای محبوب باشد. بهطور کل دوست داشتن درونی و فطری است.
محبتها چند گونهاند؛ آنگونه از محبت که حالت حیوانی و جنسی خود را از دست میدهد و متعالی و معنوی میگردد، عشق و حب است که کشش انسان را به فضائل اخلاقی و خوبیها میافزاید و اساساً محبت و عشقی است که اطاعتآور است.
گوهر والای انسانی، لیاقت گرایش محبتآمیز به مسائل دنیایی نباید داشته باشد. چراکه دنیاگرایی، کور و کر شدن از حقیقت را به دنبال دارد. محبوب لایق، آن است که ورای دنیا و مسائل فانی باشد و بتواند انسان را به کمال حقیقی برساند نه کمال و جمال دنیوی که بیارزش و بیفایده برای آخرت است.
در قرآن و روایات، توصیههای متواتر و مؤکدی در باب دوست داشتن و محبت، مخصوصاً محبت و عشق به اهلبیت وجود دارد تا آنجا که برخی از روایات، دین را جز عشق و محبت نمیبینند.
محبت به اهلبیت تا آنجا باارزش است که خداوند در قرآن، محبت به اهلبیت را مزد رسالت رسول اکرم میداند و به آن توصیه میکند. چراکه عشق به اهلبیت، اطاعت از آنها را به دنبال میآورد و این اطاعت بهتنهایی باعث اصلاح امور و هدایت جامعه خواهد شد.
هدف شناختی:
روایات و آیات مربوط به معنا و جایگاه حقیقی محبت به اهلبیت را میشناسد.
رسیدن به قرب الهی را بدون محبت و اطاعت اهلبیت غیرممکن میداند.
این اصل را در مییابد که محبت به اهلبیت در ادامه عشق به خداوند و دشمنی با دشمنان اهلبیت در ادامه دشمنی با دشمنان خداوند میباشد
هدف عاطفی:
در خود نسبت به محبت به اهلبیت احساس مسئولیت میکند.
هدف رفتاری:
در عزاداریها و ولادتهای اهلبیت حضور پیدا میکند.
به دنبال ویژگیهای رفتاری اهلبیت جهت پیادهسازی آنها بهعنوان محبوب در زندگی خود میرود و نسبت به آنها تشنگی پیدا میکند.
به دنبال محبت و عشق و همچنین اطاعت از اهلبیت در امتداد عشق و اطاعت از خداوند میرود.
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «... قُل لا أَسئَلُکم عَلَیهِ أَجراً إِلاَّ المَوَدَّۀَ فِی القُربی...؛ این همان چیزی است که خداوند بندگانش را که ایمان آورده و اعمال صالح انجام دادهاند به آن نوید میدهد! بگو: من هیچ پاداشی از شما بر رسالتم درخواست نمیکنم جز دوستداشتن نزدیکانم [= اهلبیتم]؛ و هر کس کار نیکی انجام دهد، بر نیکیاش میافزاییم؛ چراکه خداوند آمرزنده و سپاسگزار است» (شوری - 23) .
«هل الدین الا الحب؟؛ آیا دین، جز محبت و دوستی است؟»(کافی، ج 8، ص 80).
رسول اکرم (ص): «من مات علی حب آل محمد، مات شهدا؛ هرکس با محبت آل محمد از دنیا برود، شهید از دنیا رفته است»( بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار ج 23 ص233).
کلیدواژه:
محبت به اهلبیت
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
1- عشق و محبت به اهلبیت (ع) چه معنا و جایگاهی دارد؟
2- رسیدن به قرب الهی از چه طریقی ممکن است؟
3- محبت به اهلبیت و دشمنی با دشمنان ایشان چه ارتباطی با عشق به خداوند و دشمنی با دشمنان خدا دارد؟