وجه بیان:
از آنجا که یکی از مسئولیتهای ائمه اطهار (ع) حفظ و حراست از قرآن و سنت رسول اکرم میباشد، باید قیام سیدالشهدا (ع) را عنوان یکی از بهترین مصادیق آن مورد توجه قرارداد. این قیام بزرگترین صحنه رویارویی حق با تمام جلوهای زیبای خود و باطل با تمام زشتیهایش میباشد.
در این عنوان فراگیران با نهضت عاشورا از سه منظر آشنا میشوند:
1) داستان قیام و چرایی شکلگیری آن
2) دستاوردهای نهضت عاشورا و تأثیر آن در تاریخ اسلام
3) لزوم و راههای زنده نگهداشتن عاشورا که در آن به فلسفه عزاداری، چرایی محبت ایشان و مصادیقی مانند حماسه اربعین
در این طرح درس به عنوان دوم یعنی دستاوردهای نهضت عاشورا و تأثیر آن در تاریخ اسلام میپردازیم.
هدف شناختی:
با اهداف و نتایج عزاداری برای حضرت سیدالشهدا (ع) و خاندان پیامبر (ص)آشنا میشود.
با پیشینه عزاداری حضرت اباعبدلله الحسین (ع) و اهلبیت پیامبر (ص)آشنا میشود.
امام حسین (ع) و قیام ایشان را به عنوان یکی از شاخصههای هویتی خود میشناسد.
اهمیت و برکات برپایی عزای سیدالشهدا و اهلبیت (ع) و تأکید بر بروز اجتماعی آن را میفهمد.
با لزوم و راههای زندهنگهداشتن عاشورا آشنا میشود.
با آثار فردی و اجتماعی محبت امام حسین (ع) آشنا میشود.
هدف عاطفی:
برپایی و شرکت در عزای حضرت سیدالشهدا (ع) برایش اولویت و اهمیت پیدا میکند.
علاقهمند میشود تا در مراسم راهپیمایی اربعین، به عنوان نماد جهانی عزای حضرت سیدالشهدا (ع) حضور پیدا کند.
بهواسطه حضور در عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) رابطه قلبی محکمتری بین خود و امام حسین (ع)برقرار میکند.
علاوه بر شرکت در مراسمات و حرکتهای اجتماعی، ذکر و یاد امام حسین (ع) و عشق به ایشان در زندگی شخصیاش نیز ساری و جاری میشود.
هدف رفتاری:
پیرو دلایل و پیشینه عزاداری برای اهلبیت علیالخصوص حضرت اباعبدلله الحسین (ع) مطالعه میکند.
سعی میکند تا حضوری فعال، مستمر و سودمندی در عزای حضرت سیدالشهدا (ع) داشته باشد.
به برقراری و هرچه بهتر برگزار شدن مجلس عزای امام حسین (ع) کمک میکند.
جملات کلیدی:
رسولخدا (ص)فرمود: «إِنّ لِقتل الحسین (ع) حرارۀً فی قلوبِ المؤمنینَ لاتَبْرَدُ اَبداً؛ برای شهادت حسین (ع) حرارت و داغی در دلهای مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمیشود.» (مستدرک الوسائل ، ج 10 ، ص 318)
رسولخدا (ص)خطاب به دخترشان حضرت فاطمه >فرمودند: «یا فاطِمۀُ! کُلُّ عَینٍ باکیۀٌ یوم َالقیامۀِ الاّ عَیْنٌ بَکَتْ عَلی مُصابِ الحُسینِ، فانّها ضاحِکَۀٌ مُستْبشِرۀٌ بِنَعیمِ الجَنّۀِ؛ دخترم فاطمه جان! روز قیامت، هر چشمی گریان است، مگر دیدهای که در مصیبت و عزای حسین (ع) گریسته باشد که آن چشم در روز قیامت خندان است و به نعمتهای بهشتی مژده داده میشود». (بحار الأنوار ، ج 44 ، ص 293)
امام صادق (ع) : «اِنّ تِلکَ المجالسَ اُحِبُّها، فَاَحْیُوا اَمْرَنا، فَرَحِمَ اللّه ُ مَنْ اَحْیی اَمْرَنا؛ اینگونه مجالس را دوست میدارم، پس امرِ (امامتِ) ما را زنده بدارید، خدا رحمت کند کسی را که امر (و راه و مرام) ما را احیا میکند.» (قرب الإسناد : 36/117)
امام صادق (ع) : «ما مِن اَحَدٍ قالَ فی الحسینِ شِعراً فَبکی واَبْکی بِهِ اِلاّ اَوْجَبَ اللّه ُ لَهُ الجَنَّۀَ وغَفَرَ لَهُ؛ هیچ کس نیست که درباره حسین بن علی (ع) شعری بسراید و بگرید و با آن دیگران را بگریاند، مگر آنکه خداوند، بهشت را بر او واجب میکند و او را میآمرزد». (بحارالانوار /ج44/ص283)
امام صادق (ع): «فَعَلی مثلِ الحسینِ فَلْیَبْکِ الباکُونَ، فانّ البکاءَ علیهِ یَحُطُّ الذُّنُوب العِظامَ؛ گریهکنندگان، باید بر کسی همچون حسین (ع) گریه کنند، چراکه گریستن برای او، گناهان بزرگ را فرومیریزد». (وسائل الشیعه، ج ٨، ص ١٠)
امام رضا (ع) : «مَنْ جَلَسَ مَجْلِساً یُحیی فیه اَمرُنا لَم یَمُتْ قَلْبُهُ یَومَ تَمُوتُ الْقُلُوبُ؛ هرکس در مجلسی بنشنید که در آن، امر (و خط و مکتب) ما احیا میشود، دلش در روزی که دلها میمیرند، نمیمیرد». (بحارالانوار، ج 44، ص 278)
در شیوه و سیره امام کاظم (ع)به نقل از حضرت رضا(ع) چنین آمده است: «کانَ ابی اِذا دَخَلَ شهرُ المُحرّم لایُری ضاحِکاً وکانَتِ الکِآبۀُ تغلبُ علیه حتّی یَمْضیَ مِنْهُ عشرۀُ ایّامٍ، فإذا کانَ الیَومُ العاشرُ کانَ ذلکَ الیومُ یَوْمَ مُصیبَتِهِ وبکائِهِ؛ چون ماه محرّم وارد میشد، حضرت موسی بن جعفر (ع)دیگر خندان دیده نمیشد و غم و افسردگی بر آن حضرت غلبه مییافت تا آن که ده روز از محرّم میگذشت. روز دهم (عاشورا) که میشد، آن روز، روز مصیبت و اندوه و گریه وی بود». (وسائل الشیعه، ج ٨، ص ١٠)
امام صادق (ع) : «فى فَضلِ زِیارَۀِ الحُسَینِ بنِ عَلىٍّ علیه السلام وَ لَقَد حَدَّثَنى أَبى علیه السلام: أَنَّهُ لَم یَخلُ مَکانُهُ مُنذُ قُتِلَ مِن مُصَلٍّ یُصَلّى عَلَیهِ مِنَ المَلائِکَۀِ أَو مِنَ الجِنِّ أَومِنَ النسِ أَو مِنَ الوَحشِ و َما مِن شَىْءٍ إِلاّ وَهُوَ یَغبِطُ زائِرَهُ و َیَتَمَسَّحُ بِهِ و َیَرجو فِى النَّظَرِ إِلَیهِ الخَیرَ لِنَظَرِهِ إِلى قَبرِهِ؛ پدرم در فضیلت زیارت حسین بن على علیه السلام فرمودند: ... و هر چیزى غبطه زائر آن حضرت را مىخورد و خود را به او نزدیک میکند و با نگاه کردن به زائر امام حسین علیه السلام امید خیر دارد؛ زیرا او به قبر امام حسین علیه السلام نگاه کرده است». (کامل زیارات ص325)
امام صادق (ع) : «من سره ان یکون على موائد النور یوم القیامه فلیکن من زوار الحسین بن على(ع)؛ هر کس دوست دارد روز قیامت، بر سر سفرههاى نور بنشیند باید از زائران امام حسین (ع) باشد». (وسائل الشیعه، ج 10، ص 330 بحار الانوار، ج 98، ص 72)
امام صادق (ع) : «مَنْ خَرَجَ مِنْ مَنْزِلِهِ یُرِیدُ زِیَارَۀَ قَبْرِ الْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیٍّ ص إِنْ کَانَ مَاشِیاً کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِکُلِّ خُطْوَۀٍ حَسَنَۀً وَ مَحَی عَنْهُ سَیِّئَۀً حَتَّی إِذَا صَارَ فِی الْحَائِرِ کَتَبَهُ اللَّهُ مِنَ الْمُصْلِحِینَ الْمُنْتَجَبِینَ الْمُفْلِحینَ الْمُنْجِحِینَ حَتَّی إِذَا قَضَی مَنَاسِکَهُ کَتَبَهُ اللَّهُ مِنَ الْفَائِزِینَ حَتَّی إِذَا أَرَادَ الِانْصِرَافَ أَتَاهُ مَلَکٌ فَقَالَ إِنَّ رسولالله ص یُقْرِؤُکَ السَّلَامَ وَ یَقُولُ لَکَ اسْتَأْنِفِ الْعَمَلَ فَقَدْ غُفِرَ لَکَ مَا مَضَی؛ کسی که از منزلش بیرون آید و قصدش زیارت قبر حضرت حسین ابن علی علیهماالسلام باشد اگر پیاده رود، خداوند منّان به هر قدمی که برمیدارد یک حسنه برایش نوشته و یک گناه از او محو میفرماید تا زمانی که به حائر برسد و پس از رسیدن به آن مکان شریف، حق تبارک و تعالی او را از رستگاران قرار میدهد. تا وقتی که مراسم و اعمال زیارت را به پایان رساند که در این هنگام او را از فائزین محسوب میفرماید. تا زمانی که اراده مراجعت نماید در این وقت فرشتهای نزد او آمده و میگوید: رسولخدا صلّی اللَّه علیه و آله و سلّم سلام رسانده و به تو میفرماید: از ابتدا عمل را شروع کن، تمام گناهان گذشتهات آمرزیده شد». (ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ج 2، ص 91)
امام خمینی (ره): «با این گریه، با این نوحهخوانی، با این شعرخوانی، با این نثرخوانی، ما میخواهیم این مکتب را حفظ کنیم، چنانچه تا حالا هم حفظ شده». (صحیفه امام، ج8، ص529)
امام خمینی (ره): «این که برای عزاداری، برای مجالس عزا، برای نوحهخوانی، برای اینها این همه ثواب داده شده است، علاوه بر آن امور عبادیاش و روحانیاش، یک مسئله مهم سیاسی در کار بوده است. آن روز که این روایات، صادر شده است، روزی بوده است که این فرقه ناجیه، مبتلا بودند به حکومت اموی و بیشتر عباسی و یک جمعیّت بسیار کمی، یک اقلیت کمی در مقابل قدرتهای بزرگ. در آن وقت، برای سازمان دادن به فعالیت سیاسی این اقلیت، یک راهی درست کردند که این راه، خودش سازمانده است... شیعیان با اقلیت آن وقت، اجتماع میکردند و شاید بسیاری از آنها هم نمیدانستند مطلب چه هست. ولی مطلب، سازماندهی یک گروه اقلیت در مقابل آن اکثریتها و در طول تاریخ این مجالس عزا که یک سازماندهی سرتاسری کشورها هست، کشورهای اسلامی هست و در ایران که مهد تشیّع و اسلام و شیعه هست، در مقابل، حکومتهایی که پیش میآمدند و بنا بر این داشتند که اساس اسلام را از بین ببرند، اساس روحانیت را از بین ببرند، آن چیزی که در مقابلِ آنها، آنها را میترساند، این مجالس عزا و این دستجات بود» (صحیفه امام، ج16، ص،343)
امام خمینی: «شما گمان نکنید که اگر این مجالس عزا نبود و اگر این دستجات سینهزنی و نوحهسرایی نبود، 15 خرداد پیش میآمد! هیچ قدرتی نمیتوانست 15 خرداد را آن طور کند، مگر قدرت خون سیدالشهدا...» (صحیفه امام، ج16، ص346)
شهید مطهری: «در شرایط خشن یزیدی، در حزب حسینیها شرکت کردن و تظاهر به گریه کردن بر شهدا، نوعی اعلام وابسته بودن به گروه اهل حق و اعلان جنگ با گروه باطل و در حقیقت، نوعی ازخودگذشتگی است. اینجاست که عزاداری حسین بن علی (ع) یک حرکت است، یک موج است، یک مبارزه اجتماعی است».
شهید مطهری: «گریه بر شهید، شرکت در حماسه او و هماهنگی با روح او و موافقت با نشاط او و حرکت اوست... امام حسین (ع) به واسطه شخصیت عالیقدرش، به واسطه شهادت قهرمانانهاش، مالک قلبها و احساسات صدها میلیون انسان است. اگر کسانی که بر این مخزن عظیم و گرانقدر احساسی و روحی گمارده شدند، یعنی سخنرانان مذهبی، بتوانند از این مخزن عظیم در جهت همشکل کردن و همرنگ کردن و هماحساس کردن روحها با روح عظیم حسینی بهرهبرداری صحیح کنند، جهانی اصلاح خواهد شد» (بررسی اجمالی نهضتهای اسلامیدر صدسال اخیر، ص83).
آیتالله العظمی بهجت: «امام زمان (عج) پس از ظهور، خود را به واسطه امام حسین (ع) به همه عالم معرفی میکند، بنابراین در آن زمان باید همه مردم عالم، حسین (ع) را شناخته باشند و پیادهروی اربعین بهترین فرصت برای این کار است.» (إلزام الناصب، ج۲، ص۲۳۳ و برداشته شده از مرکز تنظیم و نشر آثار آیت الله بهجت)
شهید قاضی طباطبایی: «... در ایّام اربعین در عراق، بیشتر از یک میلیون نفوس (البته در حال حاضر به میلیونها نفر میرسد)، با مواکب حسینی برای زیارت قبر مطهّر وارد کربلا میشوند و اجتماع عظیم محبّتآمیز، مشتمل بر تعارفات مهرانگیز و اتّحادآور و مودّتخیز فراهم میآید و آن شهر مقدّس یکپارچه عزا و ناله و ضجّه و نوحه و ندبه بر سیّد مظلومان میگردد و مواکب، از حرم حضرت سیدالشهدا خارج شده، به حرم حضرت ابوالفضل قمر بنیهاشم هجومآور میشوند. در آن روز اثرات نهضت حسینی در جلوی چشم انسان مجسّم میشود.» (تحقیق دربارۀ اولین اربعین سیدالشهداء، ص559)
کلیدواژه:
نهضت عاشورا ▪ عزاداری برای اهلبیت ▪ عزای سیدالشهدا (ع) ▪ عزاداری امام حسین (ع) از زبان ائمه اطهار (ع) ▪ فلسفه عزاداری ▪ اربعین حسینی ▪ راهپیمایی اربعین ▪ عزاداری برای امام حسین(ع) در طول تاریخ ▪ پیشینه عزاداری برای حضرت سیدالشهدا (ع)
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
اهداف و نتایج عزاداری برای حضرت سیدالشهدا و خاندان پیامبر چه میباشد؟
عزاداری برای حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و خاندان پیامبر (ص)چه پیشینهای دارد؟
برپایی عزای سیدالشهدا و همچنین بروز اجتماعی آن چه اهمیت و برکاتی دارد؟
لزوم برپایی عزا برای حضرت سیدالشهدا (ع) چیست و چه راههایی دارد؟
محبت امام حسین (ع) در زمینههای فردی و اجتماعی چه آثاری دارد؟