وجه بیان:
شناخت رسول اکرم (ص) از نگاه قرآن از جهات مختلفی قابلبررسی است. مضافاً به استناد قرآن، ایشان الگویی نیکو در همه عرصهها برای بشریت هستند. از جمله مهمترین عرصهها، وجهه و سیره رسول گرامی اسلام (ص) است. سیره اجتماعی آن بزرگوار مختصراً در ۲ جلسه و در موضوعات عدالت، برابری و برادری و همچنین تکریم انسانی از نگاه قرآنی بررسی خواهد شد.
در موضوع عدالت، برابری و برادری حکومت آن بزرگوار و مصادیقی که در قرآن کریم ذکر شده میتواند گویای آن باشد که چطور در سختترین شرایط اصل عدالت، برابری و برادری در میان مسلمین با رهبری رسول اکرم (ص) زنده و پویا باقی ماند. بنا به آنچه گفته شد، میبایست از این گنجینه برای الگوگیری در زندگی فردی و اجتماعی خود و فراگیران استفاده کنیم.
هدف شناختی:
با آیات و احادیث مندرج در جملات کلیدی در باب عدالت، برابری و برادری آشنا میشود.
با سیره اجتماعی پیامبر (ص) و جایگاه برقراری عدالت و برابری، ظلمستیزی و همچنین تحکیم برادری و وحدت در بین مسلمانان آشنا میشود.
هدف عاطفی:
عشق و علاقه او نسبت به پیامبر (ص) بهواسطه تلاشها و مرارتهای ایشان برای برپایی و برقراری عدالت و همچنین ایجاد برابری و اخوت بین مسلمانان تعمیق پیدا میکند.
برقراری عدالت و همچنین برابری و برادری در بین مسلمانان در عرصه اجتماعی و حتی جهانی برایش اولویت پیدا میکند.
از اموری مانند بیعدالتی و نابرابری و همچنین برهمزنندگان وحدت بین مسلمانان منزجر میشود.
هدف رفتاری:
سعی میکند تا در زمینههای عدالت، برابری و برادری در سیره اجتماعی پیامبر (ص) به مطالعه بپردازد.
سعی میکند تا همواره پیامبر (ص) را بهعنوان الگوی نظری و عملی خود انتخاب کند.
سعی میکند تا همواره پیامبر (ص) با الگوگیری از سیره پیامبر (ص) رفتاری عادلانه، صحیح و برادرانه نسبت به همکیشان خود داشته باشد.
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ وَاذْکرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَیکمْ إِذْ کنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَینَ قُلُوبِکمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَکنْتُمْ عَلَیٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَکمْ مِنْهَا ۗ کذَٰلِک یبَینُ اللَّهُ لَکمْ آیاتِهِ لَعَلَّکمْ تَهْتَدُونَ[1]؛ و همگی به رشته (دین) خدا چنگ زده و به راههای متفرّق نروید، و به یاد آرید این نعمت بزرگ خدا را که شما با هم دشمن بودید، خدا در دلهای شما الفت و مهربانی انداخت و به لطف و نعمت خدا همه برادر دینی یکدیگر شدید، و در پرتگاه آتش بودید، خدا شما را نجات داد. بدینگونه خدا آیاتش را برای (راهنمایی) شما بیان میکند، باشد که هدایت شوید». (آلعمران – ۱۰۳).
پیامبر اکرم (ص): «عَدلُ ساعَةٍ خَیرٌ مِن عِبادَةِ سِتّینَ سَنَةً قِیامِ لَیلِها و صِیامِ نَهارِها، و جَورُ ساعَةٍ فی حُکمٍ أشَدُّ و أعظَمُ عِندَ اللّه ِ مِن مَعاصی سِتّینَ سَنَةً؛ یک ساعت عدالت، بهتر از شصت سال عبادت است که شبش به عبادت و روزش به روزهداری بگذرد و یک ساعت بیعدالتی در حکومت (داوری) نزد خدا سختتر و سنگینتر از شصت سال گناه است» (جامع الأخبار، ۴۳۵،۱۲۱۶).
پیامبر اکرم (ص): «ما کرِهتَهُ لِنَفسِک فَاکرَهْ لِغَیرِک، و ما أحبَبتَهُ لِنَفسِک فأحبِبْهُ لِأخیک؛ تَکن عادِلاً فی حُکمِک، مُقسِطا فی عَدلِک، مُحَبَّا فی أهلِ السَّماءِ، مَودودا فی صُدورِ أهلِ الأرضِ؛ آنچه برای خود نمیپسندی، برای دیگری هم مپسند و آنچه برای خود دوستداری، برای برادرت نیز دوست بدار، تا در قضاوتت عادل باشی و در عدالتت دادگر و نزد آسمانیان دوستداشتنی و در دلهای زمینیان محبوب» (تحفالعقول، ۱۴).
پیامبر اکرم (ص): «الْمُسْلِمُ أَخُو الْمُسْلِمِ لَایظْلِمُهُ وَ لَایسْلِمُهُ؛ مسلمان، برادر مسلمان است، هرگز به او ستم نمیکند، دست از یاریاش برنمیدارد و او را در برابر حوادث تنها نمیگذارد» (کنز العمّال، ۷۴۵).
پیامبر اکرم (ص): «مَثَلُ الأَخَوَینِ مَثَلُ الیدَینِ تَغسِلُ إحداهُمَا الاخری؛ دو برادر دینی همانند دو دست هستند که هرکدام دیگری را میشوید» (نهجالفصاحه، ح ۲۷۳۴).
پیامبر اکرم (ص): «همه انسانها فرزند آدم و حوا هستند. عرب هیچ برتری بر عجم ندارد و عجم هیچ برتری بر عرب ندارد. سفید بر سیاه و سیاه بر سفید برتری ندارد مگر کسی که تقواپیشه کند و عمل صالح انجام دهد» (نهجالفصاحة، ج ۱، ص ۳۶۵، ح ۱۰۴۴).
پیامبر اکرم (ص): «مؤمنان برادرند، نیازهای یکدیگر را برآورده میسازند و با برآوردن نیازهای یکدیگر است که خداوند، در روز قیامت، نیازهای آنان را برآورده میکند» (بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۳۱۱).
کلیدواژه:
عدالت در قرآن - برابری در قرآن - برادری در قرآن - سیره و سبک زندگی پیامبر (ص) - پیامبر (ص) و عدالت - پیامبر (ص) و برابری - پیامبر (ص) و برادری - ظلمستیزی پیامبر (ص) - پیامبر (ص) و وحدت - قسط و عدل
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
در زمینه عدالت، برابری و برادری در سیره اجتماعی پیامبر (ص) به چه آیات و احادیثی میتوان اشاره کرد؟
باتوجهبه سیره اجتماعی حضرت رسول اکرم (ص) برقراری عدالت و برابری، ظلمستیزی و همچنین تحکیم برادری و وحدت بین مسلمانان از چه جایگاهی برخوردار است؟