وجه بیان:
آشنایی با ضرورت و حقیقت دین یکی از موضوعات مبنایی و پر اهمیت در این گروه سنی است؛ لذا از مربیان عزیز خواهشمندیم که تمام سعی و تلاش خود را برای به ثمر رساندن این بحث بکار گیرند. چرا که این سؤال (آیا انسان به دین نیاز دارد؟) برای هر فرد متدین و جامعه متدین، سؤالی سرنوشتساز است که اگر به آن پاسخ صحیحی داده نشود، فراگیران در مواجهه بافرهنگ دور از دین و علمزده امروزین، از شناخت ضرورت و حقیقت دین باز میمانند.
اما در بحث نیازمندی انسان به دین باتوجهبه مباحثی که از بزرگانی چون امام (ره) و شهید مطهری وجود دارد میتوان گفت که انسانها مانند حیوانات نیستند و غیر از بُعد مادی، بُعد روحی یا معنوی نیز دارند. اگر انسان فقط جنبه مادی و حیوانی داشت، احتیاج به انبیا نداشت؛ بنابراین انسان تنها بامعرفت بشری بدون استمداد از وحی الهی نمیتواند از نیازها و استعدادها و تواناییهای خود درک کاملی داشته باشد تا آن نیازها را تأمین و استعدادهای خود را شکوفا سازد.
هدف شناختی:
با تفاوتهای اساسی انسان با حیوان یعنی بینشها (علم و دانش) و گرایشها (حقیقتجویی، توجه به خیر و فضیلت اخلاقی، زیبایی گرایی، نوگرایی و بدیع طلبی، پرستش و...) آشنا میشود.
ریشه اساسی دین در نهاد انسان (فطرت) را میشناسد.
با مفاهیمی چون دینهای بشرساخت آشنا میشود و توانایی تفکیک دین بشری از دین الهی را به دست میآورد.
هدف عاطفی:
هدف رفتاری:
دین خود را بر مبنای تفکر و تعقل و نه بر مبنای عادات و تقلید (و اصطلاحاً دین شناسنامهای) گزینش میکند.
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «فَأَقِمْ وَجْهَک لِلدِّینِ حَنِیفًا ۚ فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیهَا ۚ لَا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ۚ ذَٰلِک الدِّینُ الْقَیمُ وَلَٰکنَّ أَکثَرَ النَّاسِ لَا یعْلَمُونَ (۳۰) مُنِیبِینَ إِلَیهِ وَاتَّقُوهُ وَأَقِیمُوا الصَّلَاةَ وَلَا تَکونُوا مِنَ الْمُشْرِکینَ (۳۱) مِنَ الَّذِینَ فَرَّقُوا دِینَهُمْ وَکانُوا شِیعًا ۖ کلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَیهِمْ فَرِحُونَ (۳۲)؛ پس تو مستقیم روی بهجانب آیین پاک اسلام آور درحالیکه از همه کیشها روی به خدا آری، و پیوسته از طریقه دین خدا که فطرت خلق را بر آن آفریده است پیروی کن که هیچ تغییری در خلقت خدا نباید داد، این است آیین استوار حق، و لیکن اکثر مردم (از حقیقت آن) آگاه نیستند (شما اهل ایمان با پیروی همین دین فطرت) به درگاه خدا باز آیید و خداترس باشید و نماز به پا دارید و هرگز از فرقه مشرکان نباشید. از آنان که دین (فطرت) خود را متفرق و پراکنده ساختند و ورقهورقه شدند و هر گروهی به آنچه دارند (از اوهام باطل و عقیده و خیالات فاسد خود) دلشادند». (روم - ۳۰ الی ۳۲)
امیرالمؤمنین: «مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ؛ هرکس خود را بشناسد، قطعاً خدایش را خواهد شناخت» (المیزان، ۱۴۱۷ق، ج۶، ص۱۶۹).
کلیدواژه:
فطرت - ضرورت دین - نیازهای اساسی بشر - دین بشرساخت - تفاوتهای اساسی انسان با حیوان از نظر شهید مطهری - بینش و گرایش از نظر شهید مطهری
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
1)چه تفاوتهایی مابین انسان و حیوان وجود دارد؟
2)مبنای گرایش به دین چیست؟
3)چه تفاوتهایی بین دین بشری و دین الهی وجود دارد؟