وجه بیان:
یکی از اهداف همیشگی شیعیان سعی و تلاش برای شناخت، حفظ و صیانت از اسلام راستین و همچنین پیروی و گسترش آن میباشد. شیعیان صدر اسلام مانند سلمان، عمار، اویس قرنی و مالک اشتر همگی در جهت این هدف تلاش و کوشش کردهاند و در همه ابعاد فردی و اجتماعی زندگی خود سعی در اطاعت و پیروی آگاهانه از امام زمان خود داشتهاند؛ لذا شناخت آنها میتواند بهعنوان یک الگوی متعالی و دستیافتنی به فراگیران کمک بکند.
هدف شناختی:
با ویژگیهای شیعیان صدر اسلام مانند وظیفهشناسی، پیروی از امام، ولایتمداری، تقوا، غلبه بر هوای نفس، ازخودگذشتگی و ایثار آشنا میشود.
با ابعاد فردی و اجتماعی زندگانی شیعیان صدر اسلام مانند سلمان فارسی، مالک اشتر، اویس قرنی و عمار یاسر آشنا میشود.
هدف عاطفی:
به شیعیان صدر اسلام مانند سلمان فارسی، مالک اشتر، اویس قرنی و عمار یاسر علاقهمند میشود.
رابطه بهتر و عمیقتری با معصومین (ع)برقرار میکند.
هدف رفتاری:
شیعیان صدر اسلام مانند سلمان فارسی، مالک اشتر، اویس قرنی و عمار یاسر را الگوی خود قرار میدهد.
به مطالعه پیرامون اوضاع جامعه صدر اسلام و افراد شاخص آن میپردازد.
برای جلب رضایت خداوند و معصومین (ع)ولو با کارهای کوچک تلاش میکند.
بهقدر توانش جهت حمایت و حفظ صیانت از دین مبین اسلام هزینه میکند.
برای معرفی شیعیان صدر اسلام مانند سلمان فارسی، مالک اشتر، اویس قرنی و عمار یاسر به جهت شناخت بهتر آنها به دیگران تلاش میکند.
جملات کلیدی:
پیامبر (ص) : «سلمان منا اهل البیت؛ سلمان، از ما اهلبیت است». (بحار الانوار، ج 10، ص 121)
پیامبر خدا (ص) : «علی و عمّار و سلمان؛ بهشت اشتیاق به سه تن دارد: علی و عمّار و سلمان». (الفردوس، 100: 2/ 2530)
رسولالله (ص) : «انّ اللّه تعالی امرنی بحبِّ اربعۀ و اخبرنی انّه یحبّهم: علی منهم و ابوذر و المقداد و سلمانُ؛ خدای متعال مرا به دوستی و محبت چهار تن فرمان داد و به من خبر داد که آنان را دوست دارد: علی از آنان است و ابوذر و مقداد و سلمان»(بحار الأنوار، ج39، ص۱۱).
امیرالمومنین علی (ع): «سلمان جوانمردی از ما اهلبیت است، در میان شما چه کسی مانند لقمان حکیم است که عالم علم اولین و آخرین بود و کتاب اول و آخر را خواند و دریایی است که خشک نمیشود»(ابن عساکر، ج 21، ص 422).
منصور بن بزرج: از امام صادق (ص) پرسیدم که چرا همواره میشنوم که شما از سلمان فارسی به نیکی یاد میکنید؟! امام (ص) فرمود: «نگو سلمان فارسی، بلکه بگو سلمان محمّدی! آیا میدانی چرا فراوان از او یاد میکنم؟» گفتم: نه. گفت: «به جهت ویژگیهای سهگانهای که در او بود: نخست اینکه خواست امیرالمؤمنین (ص) را بر خواست خود مقدم میداشت. دوم آن که بینوایان را دوست میداشت و آنان را بر مالداران و دنیاداران ترجیح مینهاد و سوم دوستی وی نسبت به دانش و دانشمندان». (بشارة المصطفی لشیعة المرتضی، جلد ۱، صفحه ۲۶۷)
امیرالمؤمنین (ص) : «رحم اللّه مالکاً، کان لی کما کنت لرسولالله؛ خداوند، مالک را رحمت کند، او برای من آنچنان بود که من برای رسولخدا (ص) بودم». (ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج 15، ص 98)
امیرالمؤمنین (ص) : «تو از کسانی هستی که پشت گرمی من در استوارسازی دین و سرکوبی غرور تبهکاران و نگهبانی مرزهای پرخطر به توست». (بحار الأنوار مجلسی، ج۳۳، ص۴۸۲)
امیرالمؤمنین (ص) : «خداوند، مالک را پاداشی نیکو دهد! اگر کوه بود، کوهی عظیم و با صلابت بود و اگر سنگ بود، سنگی سخت و استوار بود ... خدا مالک را رحمت کند. به عهد و پیمانش وفا کرد و سرانجام به دیدار خدا رفت. با اینکه پس از رحلت رسولخدا (ص) تعهّد کرده بودیم که بر هر مصیبتی صبر کنیم، ولی مصیبت مالک، بسی عظیم است». (امالی مفید، ص 83)
پیامبر اسلام(ص) در مورد اویس: «هر کس او را ببیند، سلام مرا به او برساند»(روضة الواعظین، ص 289).
پیامبر اسلام (ص) : «من نسیم خدایی را از سوی یمن میبویم»(مجالس المؤمنین، ج1، ص 283).
پیامبر اسلام (ص) : «در یمن شخصی است به نام اویس قرنی که در روز قیامت محشور میشود و جمعیت بسیاری را به تعداد افراد و قبیله پرجمعیتِ ربیعه و مُضرّ، شفاعت میکند»(بحارالانوار، ج42، ص 147.).
امام علی (ع) : «عمار مردی بود که ایمان با گوشت و خون و موی و پوست او آمیخته بود، هرجایی که بود و به هرجایی که میرفت ایمانش را به همراه داشت، بنابراین آتش جهنم را نرسد که به او آسیبی رساند». (الدرجات الرفیعه، ص 257-258)
کلیدواژه:
مالک اشتر ▪ اویس قرنی ▪ سلمان فارسی ▪ عمار ▪ شیعیان صدر اسلام
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
شیعیان حقیقی صدر اسلام چه ویژگیهای بارزی داشتند؟
نحوه زندگانی شیعیان صدر اسلام در ابعاد فردی و اجتماعی به چه صورتی بود؟