وجه بیان:
ریشههای انقلاب اسلامی را میتوان به سه عنوان: عدالت اجتماعی، احیای اندیشههای اسلامی و عدم وابستگی به قدرتهای خارجی (استقلال) تقسیمبندی کرد. با توجه به این ریشهها میتوان بیعدالتی اجتماعی در حکومت پهلوی را بهعنوان یکی از عوامل انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار داد.
هدف شناختی:
با مصادیق ظلم و فساد در دوران پهلوی آشنا میشود.
با وضعیت اسفناک زندگی روستاییها و حاشیهنشینها در کنار زندگی اشراف دربار آشنا میشود.
هدف عاطفی:
نسبت به بیعدالتی متنفر میشود.
نسبت به اجرای عدالت مشتاق میشود.
نسبت به قشر محروم و نیازمند احساس مسئولیت میکند.
هدف رفتاری:
فراگیر نسبت به بیعدالتی واکنش نشان میدهد و به اجرای عدالت کمک میکند.
با اقشار مختلف بالأخص افراد کمدرآمد نشست و برخاست میکند.
جملات کلیدی
جملات کلیدی:
قرآن کریم: «یَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاکَ خَلِیفَةً فِی الْأَرْضِ فَاحْکُمْ بَیْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَىٰ فَیُضِلَّکَ عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ ۚ إِنَّ الَّذِینَ یَضِلُّونَ عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِیدٌ بِمَا نَسُوا یَوْمَ الْحِسَابِ؛ (و او را گفتیم که) ای داود، ما تو را در روی زمین مقام خلافت دادیم، پس میان خلق خدا به حق حکم کن و هرگز هوای نفس را پیروی نکن که تو را از راه خدا گمراه سازد و آنان که از راه خدا گمراه شوند چون روز حساب و قیامت را فراموش کردهاند به عذاب سخت معذّب خواهند شد. » (ص - ۲۶)
قرآن کریم«لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَیِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْکِتَابَ وَالْمِیزَانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ۖ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِیدَ فِیهِ بَأْسٌ شَدِیدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِیَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ یَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَیْبِ ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِیٌّ عَزِیزٌ؛ همانا ما پیمبران خود را با ادلّه و معجزات فرستادیم و با ایشان کتاب و میزان عدل نازل کردیم تا مردم به راستی و عدالت گرایند، و آهن (و دیگر فلزات) را که در آن هم سختی (جنگ و کارزار) و هم منافع بسیار بر مردم است (نیز برای حفظ عدالت) آفریدیم، و تا معلوم شود که خدا و رسلش را با ایمان قلبی که یاری خواهد کرد؟ (هر چند) که خدا بسیار قوی و مقتدر (و از یاری خلق بینیاز) است. » (حدید - ۲۵)
پیامبر خدا (ص): «و عزتی و جلالی لأنتقم من الظالم فی عاجله و آجله و لأنتقم ممن رأی مظلوما فقدر أن ینصره فلم ینصره؛ به عزت و جلالم سوگند که از ستمگر در دنیا و آخرت بهطور قطع انتقام میگیرم و از کسی هم که ستمدیدهای را ببیند و بتواند یاریاش رساند و نرساند، بیگمان انتقام میگیرم». (کنز العمّال : 7641)
امام علی (ع) : «الظُّلْمُ تَبِعَاتٌ مُوبِقَات؛ ستمگری، پیامدهایی مهلک دارد». (غرر الحکم : ۸۷۵)
امام علی (ع) در نامهای به عثمان بن حنیف که در مهمانی شخصی ثروتمند رفته بود، فرمودند: «خیال نمیکردم مهمان شدن به سفره قومی را قبول کنی که محتاجشان را به جفا میرانند و توانگرشان را به مهمانی میخوانند. به لقمهای که بر آن دندان میگذاری دقت کن، لقمهای را که حلال و حرامش بر تو روشن نیست بیرون افکن و آنچه را میدانی از راههای حلال بهدستآمده بخور. پسر حنیف از خدا پروا کن و قرصهای نان خودت تو را بس باشد تا این روش موجب خلاصیات از آتش جهنم گردد». (نهج البلاغه، نامه ۴۵)
امیرالمؤمنین میفرماید که من این جمله را غیر مرۀ یعنی نه خیال کنی که یکبار بلکه مکرر از پیغمبر شنیدم که: «لن تقدس امۀ حتى یُؤخَذَ للضَّعیف حقُّه من القوِىّ غیْرَ مُتَعْتَع؛ امتی به مقام قداست نمیرسد مگر وقتی که وضع به این منوال باشد که ضعیف حقش را از قوی بگیرد بدون لکنت کلمه». ( نهج البلاغة ، نامه 53 )
شهید مطهری: «علی (ع) ازآنجهت خلافت را به عهده گرفت که جامعه به ظالم و مظلوم و مرفه و محروم تقسیم شده بود»(محموعه یادداشتها، ج10، ص24).
کلیدواژه:
خاندان پهلوی ▪ جشنهای 2500 ساله ▪ تجملات در خاندان پهلوی ▪ بیعدالتی در حکومت پهلوی ▪ شکاف طبقاتی در حکومت پهلوی ▪ عدالت اجتماعی ▪ ظلم در خاندان پهلوی
سؤالاتی که ارائه این عنوان به آنها پاسخ میدهد:
مصادیق ظلم و فساد چیست؟
کیفیت زندگی مردم در دوره پهلوی به چه گونه بود؟